02 octombrie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 4416
Moldovenii se pot pensiona anticipat
02 octombrie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 4416

Moldovenii se pot pensiona anticipat

Moldovenii se pot pensiona anticipat, în prezent, circa 2000 de vîrstnici beneficiază de această oportunitate.

Majoritatea solicitărilor au parvenit din partea bărbaţilor, iar din 2022 şi femeile vor putea ieşi la pensie înainte de termen. Noua prevedere a sistemului de pensii este o inovaţie în Republica Moldova, ce a intrat în vigoare din acest an.

Legea stabileşte că pensia anticipată poate fi stabilită cu cel mult trei ani pînă la atingerea vîrstei standard de pensionare, care este de 63 de ani. Pentru aceasta însă beneficiarul trebuie să aibă 60 de ani împliniţi şi un stagiu de cotizare de 33 de ani şi şase luni. Potrivit autorităţilor, pensia anticipată se achită integral asemenea unei pensii obişnuite.

„Dacă persoana confirmă acest stagiu de cotizare contributiv fără includerea perioadelor necontributive asimilate, poate beneficia de acest drept de a se pensiona anticipat. Este un element inovativ şi are drept scop ca persoana să-şi continue activitatea de muncă anume în sectorul formal, pentru a face sistemul de pensii mult mai atractiv, pentru ca persoanele să contribuie la sistemul de asigurări sociale", a declarat Diana Cebotaru, şefă-adjunctă de direcţie la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În prezent doar bărbaţii pot beneficia de această oportunitate, iar femeile vor putea ieşi la pensie înainte de termen abia din 2022. În timp ce unii moldoveni salută iniţiativa autorităţilor, alţii consideră că stagiul de cotizare este greu de atins.

Mărimea medie a pensiei anticipate este de 2300 de lei. Potrivit noului sistem de pensii, vîrsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual. Totodată, pensionarii care activează sau au activat în cîmpul muncii după ieșirea la pensie, pot solicita reexaminarea pensiei lor nu mai des decît o dată la doi ani.

În Republica Moldova sînt peste 700 de mii de pensionari.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

pensie , Vîrsta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1956
Populația:
197 locuitori

Calfa Nouă este un sat din cadrul comunei Calfa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Anenii Noi și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Calfa Nouă a fost înființat în anul 1956.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.