21 octombrie 2017, 12:10 Realitatea moldovenească views 25956
Pensiile vor fi recalculate
21 octombrie 2017, 12:10 Realitatea moldovenească views 25956

Pensiile vor fi recalculate

Parlamentul a adoptat ieri, în două lecturi, proiectul privind rectificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2017.

În urma modificărilor operate, de la 1 noiembrie curent vor fi valorizate pensiile pentru limită de vîrstă și cele de dizabilitate, stabilite în anii 2009-2011.

Potrivit documentului adoptat, de majorarea pensiei vor beneficia aproximativ 65 de mii de persoane, iar pentru această etapă sunt estimate peste 33 milioane de lei.

Tot ieri s-a decis majorarea resurselor financiare alocate pentru indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit autorilor, necesitatea a apărut după modificările legislative care au permis soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să beneficieze de indemnizaţie de maternitate.

Rectificări de diminuare a sumei alocate au fost efectuate la programe de protecție a familiei și copilului. Acestea au fost condiţionate de micșorarea numărului de beneficiari, comparativ cu cel prognozat, pentru plata indemnizaţiei paternale. Totodată, s-a redus și numărul beneficiarilor de șomaj și de unele indemnizații de dizabilitate.

Cheltuielile executate ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit peste 8,7 mln lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, suma cheltuielilor fiind cu 17,2% mai mare.

În aceeași ședință, deputații au votat și modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul curent.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

pensie , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.