18 noiembrie 2017, 13:00 Realitatea moldovenească views 64705
Procedurile vamale pentru țările membre CEFTA vor fi simplificate
18 noiembrie 2017, 13:00 Realitatea moldovenească views 64705

Procedurile vamale pentru țările membre CEFTA vor fi simplificate

Legislativul s-a pronunțat pentru simplificarea procedurilor vamale impuse comerţului cu ţările membre la Acordul Central European de Comerţ Liber (CEFTA).

Plenul Parlamentului, cu votul a 85 de deputați din cei prezenți, a acceptat Protocolul adiţional 5 la Acordul de amendare şi aderare la CEFTA, adoptat la Belgrad, la 26 mai 2017.

Noul Protocol are drept scop facilitarea schimburilor comerciale prin simplificarea procedurilor la frontieră, în toate etapele de verificare, schimbul electronic de informaţii, precum şi recunoaşterea reciprocă a programelor naţionale și operatorilor economici autorizaţi.

Totodată, documentul presupune facilitarea comerţului regional şi internaţional prin reducerea barierelor administrative, tarifare şi netarifare. La fel, stabilește mijloacele şi obligaţiile în ceea ce priveşte schimbul de date între autorităţile vamale, în condiţia în care fiecare legislaţie naţională a ţărilor membre permite acest lucru.

Conform prevederilor Protocolului, pentru implementarea acestuia fiecare stat membru poate beneficia de asistenţă din partea donatorilor externi. Documentul va intra în vigoare după acceptarea sa de către 2/3 dintre membrii CEFTA. Aceștia sînt Albania, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia şi Kosovo.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vama , control

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.