03 martie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9637
Numărul populației Republicii Moldova va fi revăzut
03 martie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9637

Numărul populației Republicii Moldova va fi revăzut

Numărul oficial al populației Republicii Moldova va fi revăzut în acest an. Procesul ar urma să înceapă la vară și se va finaliza în toamnă. Va fi recalculat nu doar numărul populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova, dar și indicatorii principali de statistică demografică, indicatorii macroeconomici, precum PIB pe cap de locuitor, indicatorii de sănătate, educație și piața de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă citat de IPN, acțiunea de revizuire va fi desfășurată de către Biroul Național de Statistică (BNS), cu suportul UNFPA și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu datele Recensămîntului Populației și Locuințelor din 2014. De această dată, nu vor fi incluși în baza de date cei care nu au fost acasă de mai bine de un an. Datele despre aceștia vor fi obținute de la Poliția de Frontieră.

Vitalie Valcov, director general BNS, spune că cea mai mare provocare în procesul de recalculare a numărului populației va fi estimarea fluxului anual de emigrare.

Rita Columbia, reprezentantă UNFPA în Republica Moldova, declară că oferirea unor date statistice calitative este crucială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a țării, axate pe răspunsul la necesitățile reale ale populației și realizarea drepturilor lor.

Simone Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveției, a afirmat că în procesul de revizuire a indicatorilor statistici şi de validare a acestora, este foarte importantă participarea tuturor instituțiilor naționale, astfel să fie asigurată oferirea calitativă a datelor care să fie utilizate la elaborarea politicilor publice bazate de dovezi.

În urma procesului de revizuire a principalilor indicatori socio-economici în baza numărului estimat al populației prezente, autoritățile vor dispune de date actualizate pentru elaborarea unor politici publice, Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030".

La recensămîntul populației și al locuințelor, desfășurat în mai 2014, au fost înregistrate 2 804 801 de persoane. Estimativ, populația care nu a fost supusă recenzării este de 193 434 de persoane. Astfel, numărul total ar constitui 2 998 235 de oameni.

 

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

populatia , Moldova , statistica , recensamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.