07 martie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 34034
Ce salariu primesc bărbații și femeile din Republica Moldova
07 martie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 34034

Ce salariu primesc bărbații și femeile din Republica Moldova

Femeile din Moldova învaţă mai mult, dar au salarii şi pensii mai mici decît bărbaţii. Cel puţin, asta rezultă din datele Biroului Naţional de Statistică. Situaţia se datorează faptului că după terminarea studiilor, doamnele pun accent pe viaţa de familie, iar bărbaţii pe carieră.

Potrivit statisticilor, femeile sunt mai multe: la 100 de reprezentate ale sexului frumos revin 93 de bărbaţi, iar cea mai accentuată diferenţă este în cazul populaţiei de peste 65 de ani, cărora le revin doar 61 de bărbaţi.

Femeile sunt cu un pas înaintea bărbaţilor şi la capitolul studii. 27 la sută dintre moldovence au absolvit studii superioare, cu şase la sută mai multe decît bărbaţii. Asta pentru că mulţi dintre ei abandonează studiile şi se angajează în cîmpul muncii.

Totuşi, cînd vine vorba de lucru, femeile oferă întîietate bărbaţilor. Rata de angajare în cîmpul muncii în rîndul doamnelor este de 39 la sută, iar în rîndul domnilor - de 43 la sută. Mai mult, bărbaţii ocupă şi cele mai multe posturi de conducere, diferenţa fiind de 6 la sută. Şi cîştigurile bărbaţilor sunt cu 14 la sută mai mari, iar salariul mediu al acestora depăşeşte 5400 de lei, pe cînd al femeilor este de puţin peste 4600 de lei. Respectiv, şi pensia acestora este cu aproape 800 de lei mai mică.

Potrivit datelor recensămîntului din 2014, în Moldova sunt 1,4 milioane de femei şi 1,3 milioane de bărbaţi.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

statistica , salarii , femei , barbați

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
108 locuitori

Pistruienii Noi este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 42 km de oraşul Teleneşti şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 108 oameni. Satul Pistruienii Noi a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.