15 martie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 11207
Moldova va procura în acest an energie electrică mai scumpă
15 martie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 11207

Moldova va procura în acest an energie electrică mai scumpă

Societatea pe acțiuni „Energocom" a cîștigat licitația și a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească" (Centrala de la Cuciurgan) și cu „DTEK Pavlogradugoli" din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019, transmite IPN cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – de la compania ucraineană. Proporția a fost stabilită din considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, dar și pentru a asigura o securizare a furnizării energiei electrice.

Prețul mediu de achiziție constituie 5,24 cenți USD/kWh. Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decît cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora, se menționează în comunicatul de presă remis de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acest lucru se va întîmpla datorită evoluției cursului valutar.

Contracte cu „Energocom" pentru procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019 vor încheia operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova: Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, RED Union Fenosa, Furnizarea Energiei Electrice Nord, Moldelectrica și RED Nord.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

energie electrică , preţ

Comentarii

 (1)
  • #1 Cabucea Răspunde Citează selecţia
    Foarte intersanta evolutie a preturilor la energia electrica...In timp ce pretul la gaze a u scazut.preturile la energia electrica sunt majorate,ceva evident e Putred in acest contract fraudulos si dubios..dus de firme intermediare.Cit timp asa ceva e posibil intr-o tara cu tendinte europene..
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
2037 locuitori

Scăieni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Scăieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1639.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.