26 martie 2018, 10:40 Realitatea moldovenească views 10771
Moldova participă la Ora Planetei
26 martie 2018, 10:40 Realitatea moldovenească views 10771

Moldova participă la Ora Planetei

Peste 180 de țări, printre care şi Republica Moldova, participă astăzi la cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile, Ora Pămîntului (Earth Hour). Asta înseamnă că, pentru o oră, lumea este îndemnată să renunțe la energia electrică și să dea prioritate activităților în natură.

Ora Planetei, acţiune ce a ajuns în acest an la cea de-a XI-a ediţie, reprezintă un simbol al respectului pentru natură, o inițiativă de economisire a energiei electrice, precum și o contribuţie la diminuarea consecințelor schimbărilor climatice.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) din ţara noastră a îndemnat cetățenii să marcheze Ora Planetei prin activități de reciclare a deșeurilor, să organizeze plimbări în aer liber sau curse cu bicicleta. De asemenea, pentru a spori responsabilitatea civică și a promova utilizarea resurselor naturale, se recomandă să fie utilizate surse regenerabile de energie.

Ministerul de resort a făcut un apel către toate instituțiile publice, agenții economici, toți cetățenii care nu sunt indiferenţi faţă de soarta Planetei Pămînt, cu îndemnul de a susține inițiativa de deconectare a energiei electrice pentru o oră. Aceasta se va produce pe data de 24 martie, în intervalul de timp 20.30 – 21.30. „În acest timp s-ar putea face o plimbare prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii", indică surse de la MADRM.

Prima Oră a Planetei a fost organizată de World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natură) în anul 2007, în Australia, iar campania a fost de succes, întrunind peste două milioane de oameni. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut ca în doar câțiva ani mișcarea să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

În R. Moldova evenimentul este marcat din 2009. Potrivit unor estimări, dacă astăzi, timp de o oră, toţi consumatorii casnici din ţara noastră ar deconecta energia electrică, s-ar economisi circa 278 mii de kilowaţi pe oră. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

acțiunea , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.