19 aprilie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 12076
Agricultorii moldoveni vor primi tractoare din partea Belarusului
19 aprilie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 12076

Agricultorii moldoveni vor primi tractoare din partea Belarusului

Belarus va oferi agricultorilor moldoveni mai multe tractoare. Anunțul a fost făcut de către președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, care se află într-o vizită la Chișinău, la invitația șefului de stat, Igor Dodon. Oficialul belarus a declarat că țara sa este gata să susțină Republica Moldova în sectorul agricol, comercial și cel industrial.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută de Igor Dodon și Alexandr Lukașenko.

Cei doi șefi de stat au specificat că între Republica Moldova și Belarus există relații de colaborare foarte bune și un potențial de cooperare care trebuie și poate fi valorificat la justa valoare, în beneficiul ambelor popoare.

„Considerăm că Republica Belarus ne este un adevărat prieten, mai ales că, în prezent, colaborăm în mai multe sectoare. Vom depune și în continuare efort pentru a dezvolta relațiile dintre cele două țări. Actualmente există 93 de acorduri bilaterale, iar anul trecut exportul în Belarus a crescut cu 10%, țara fiind printre primii 10 parteneri comerciali ai Republicii Moldova", a spus Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că în prezent în derulare se află mai multe proiecte comune. „Este vorba de asamblarea troleibuzelor și tractoarelor belaruse. Sperăm că în curînd aici vor fi asamblate și mai multe autobuze. La fel, ne dorim să fie lansată o cursă aeriană directă spre Minsk, iar companiile belaruse să participe la reabilitarea drumurilor din țara noastră. Între cele două țări există o frumoasă colaborare și la nivelul platformelor externe, iar un factor important este că în Belarus este exportată cea mai mare cantitate de vin moldovenesc. Contăm în continuare pe o cooperare frumoasă și schimb de experiență", a afirmat Dodon.

La rândul său, Alexandr Lukașenko, a declarat că tehnica oferită urmează a fi transmisă mâine agricultorilor din teritoriu. „Belarus este gata să colaboreze cu Republica Moldova în sectoarele: avia, comerț, agricultură, industrie, inclusiv la pregătirea unor specialiști în domeniu. Ne bucurăm că în țara noastră sunt comercializate produse din Republica Moldova, întrucât acestea sunt apreciate la un nivel înalt. Relațiile dintre cele două state deja au devenit o frumoasă tradiție și ne dorim așa să fie și în continuare", a subliniat oficialul.

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, întreprinde, în perioada 18-19 aprilie, o vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul acesteia, Lukașenko va avea o întrevedere cu Prim-ministrul Pavel Filip.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Belarus , agricultura , Tractor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1650 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.