06 mai 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 12580
Osemintele a 26 de ostași căzuți în Cel de-al Doilea Război Mondial, reînhumate (Foto)
06 mai 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 12580

Osemintele a 26 de ostași căzuți în Cel de-al Doilea Război Mondial, reînhumate (Foto)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, au participat la ceremonia solemnă de reînhumare a osemintelor a 26 de ostași, căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Dodon, Muhametșin, veteranii și detaşamentele de căutare, au depus flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni", cinstind astfel memoria ostașilor căzuți pe cîmpul de luptă. Despre aceasta a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele statului.

"Acest teritoriu a fost luat sub control de trupele sovietice în aprilie 1944 şi deţinut timp de 4 luni sub tirurile neîntrerupte ale inamicului. Acţiunile militare de la Şerpeni au avut un rol de diversiune înainte de lansarea operaţiunii ofensive Iaşi-Chişinău, în cadrul căreia a fost eliberată definitiv Moldova, și scoasă din război Romînia, astfel fiind schimbată fundamental situaţia din Balcani.

Noi nu-i vom uita nicicînd pe cei care, cu prețul propriilor vieţi, ne-au eliberat pămîntul. Vitejia și eroismul soldaților căzuți pentru eliberarea de sub ocupația fascistă nu trebuie ignorate, ele constituie o mîndrie națională a noastră.

Invit toţi cetățenii să participe la acţiunile organizate cu prilejul aniversării a 73-a a Marii Victorii.

Ţinem minte, ne mîndrim!", a scris președintele în postarea sa.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

război , Igor Dodon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
942 locuitori

Zgărdeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zgărdeşti, Bondareuca și Ciofu. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 942 de oameni. Satul Zgărdești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.