25 mai 2018, 15:40 Realitatea moldovenească views 12863
Un elev din Chișinău, premiat la un concurs din SUA
25 mai 2018, 15:40 Realitatea moldovenească views 12863

Un elev din Chișinău, premiat la un concurs din SUA

Un elev din Chişinău a creat un program care poate verifica automat calitatea semnalului operatorilor de telefonie mobilă.

În lume mai există programe similare, însă cel creat de tînărul moldovean este cel mai eficient, spun experţii în domeniu. Tehnologia, care ar putea fi folosită de companiile de comunicaţii din întreaga lume, a fost premiată la un concurs internațional organizat în SUA.

Sandu Chiriţa are 18 ani şi deși este încă elev a reușit să colaboreze cu o companie de telecomunicaţii autohtonă. În urma acestei experienţe, tînărul a înțeles că este nevoie de un program care îi va ajuta pe operatori să stabilească mai bine unde au breșe la capitolul calitatea telefoniei mobile. A creat un program la calculator, care verifică automat calitatea convorbirilor. În cadrul concursului, juriul a rămas impresionat de programul elevului.

"Linia albastră arată unde este zgomot de fond, linia verde arată unde sînt întreruperile s-a scăpat o jumătate de literă. Linia roşie arată nivelul la zgomotul de fond. Cînd algoritmul vede că a fost dată o valoare foarte înaltă el o să alerteze operatorul, înseamnă că aici trebuie ceva soluţionat", a afirmat elevul Sandu Chiriţa.

Sandu spune că datorită acestui program companiile de telecomunicaţii ar putea economisi foarte mulţi bani.

"Companiile de telefonie pun foarte mulţi bani pentru a analiza calitatea serviciilor şi folosesc foarte multe resurse umane. Algoritmele care la moment ar rezolva problema asta nu sînt efective", a zis elevul Sandu Chiriţa.

Prima care ar putea testa programul este chiar compania la care a lucrat elevul.

"Visul meu este să fac lucrul care ar ajuta oamenii, nu neapărat asta", a spus elevul Sandu Chiriţa.

Iar, fraţii Artemie și Vladislav Mitioglo, elevi și ei, au participat la concurs la domeniul combaterea poluării aerului cu ajutorul nanotehnologiilor. Aceştia au creat un aparat special care filtrează aerul de substanţele nocive în proporţie de 93 la sută.

"E un filtru care conţine trei straturi de filtrare, primul strat e silica gel care absoarbe umiditatea din aer, al doilea strat e carbon activat care absoarbe dioxidul de carbon. Al treilea strat este un strat de nano cristale FE2 O3. Astfel de filtre care utilizează nano cristale de Fe2 O3 şi mai ales împreună cu alte straturi de filtrare nu mai există", a afirmat elevul Artemie Mitioglo.

Chiar dacă deocamdată nu au obţinut niciun loc la concursul internaţional, fraţii Mitioglo speră că aparatul creat de ei va fi produs în curînd în masă şi va ajunge pe piaţă, mai ales că nici nu costă scump. Pînă atunci ei mai lucrează la eficienţă şi design.

"Pentru filtrul acesta care poate curăţa o suprafaţă de 70 de metri pătraţi noi am dat nu mai mult de 10 dolari. Straturile acestea sînt accesibile în orice laborator din şcoală", a zis elevul Vladislav Mitioglo.

Succesele tinerilor au fost apreciate și de Ministerul Educaţiei, care i-a susţinut financiar pentru plecarea în SUA.

"Concursul ăsta le dă posibilitate şi avantaje să participe la admiterea la cele mai prestigioase universităţi tehnice din lume. Comisia de jurizare sînt cei mai buni experţi, inclusiv şi laureaţi ai Premilor Nobel", a spus şefa direcţie Agenţia de Evaluare şi Curriculum, Lilia Ivanov.

În total, la concurs au participat peste 1.750 de elevi din 80 de ţări. Concurenţii au prezentat 1.500 de proiecte în 14 domenii de cercetare.

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

tehnologie , SUA , concurs , elevi , telefonie mobilă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.