25 iunie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 12082
Pedepsirea continuării lucrărilor de construcție executate necalitativ
25 iunie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 12082

Pedepsirea continuării lucrărilor de construcție executate necalitativ

Continuarea lucrărilor de construcție executate necalitativ, oprite prin acte de control, se va pedepsi penal chiar și atunci când aceasta nu afectează rezistența și stabilitatea construcțiilor. Modificările la Codul penal au fost aprobate, recent, de către Guvern, scrie bizlaw.md.

În prezent, Codul penal stabilește că se pedepsește continuarea de către persoanele responsabile a lucrărilor executate necorespunzător şi oprite prin acte de control, în cazul în care aceasta poate afecta rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor. Astfel, în proiectul promovat de către Executiv se prevede excluderea sintagmei " în cazul în care aceasta poate afecta rezistența și stabilitatea construcțiilor".

Conform prevederilor legale în vigoare, încălcarea se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 550 unităţi convenţionale, adică până la 27.500 de lei. Totodată, persoana juridică riscă o amendă de la 4.000 la 6.000 de unități convenționale, de la 200 de mii la 300 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Autorii proiectului spun că modificarea este oportună deoarece numeroase lucrări de construcţie neautorizate continuă a fi executate în pofida faptului că acestea au fost sistate în baza prescripţiilor Inspecţiei de Stat în Construcţii, pe motivul executării lor necorespunzătoare. Prin urmare, aplicabilitatea prezentei componenţe de infracţiuni condiţionată de întrunirea elementului – dacă afectează rezistenţa şi stabilitatea construcţiei – diminuează posibilitatea prevenirii construcţiilor neautorizate, executate cu încălcarea condiţiilor tehnice, a căror efecte, nu ar putea fi semnalate imediat.

Sursa: bizlaw.md

Cuvinte cheie:

construcție , pedeapsă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
2140 locuitori

Capaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Capaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Capaclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.