18 iulie 2018, 15:01 Realitatea moldovenească views 8876
Întrevederea între Trump și Putin: ce impact va avea ea asupra Moldovei?
18 iulie 2018, 15:01 Realitatea moldovenească views 8876

Întrevederea între Trump și Putin: ce impact va avea ea asupra Moldovei?

Recenta întrevedere a Președintelui SUA, Donald Trump, și Președintelui Rusiei, Vladimir Putin, are o semnificație majoră, inclusiv pentru Moldova, și ar putea avea un impact pozitiv pentru țara noastră, în special, în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean.

Opinia a fost expusă de către directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice Vladislav Kulminski, șeful Biroului TASS în Moldova Valeriu Demidețchi și analistul politic Corneliu Ciurea, în cadrul emisiunii „Politica" de pe postul de televiziune TV8, relatează NOI.md.

Vladislav Kulminschi a menționat că întrevederea între Trump și Putin de la Helsinki are cea mai directă semnificație pentru Moldova, și pentru noi ea este mai importantă chiar decît recenta invalidare a alegerilor primarului Chișinăului. Potrivit lui, această întrevedere ar putea avea un impact atît pozitiv, cît și negativ asupra Moldovei.

Vladislav Kulminski a reamintit că sistemul de relații internaționale este unul anarhic, și nu dispune de un oarecare polițist, un om cu bîtă, care ar asigura respectarea anumitor reguli. În plus, pe arena internațională statele mereu duc o luptă pentru promovarea intereselor sale și cîteodată o fac prin intermediul unui război, altă dată prin mijloace economice, dar întotdeauna încearcă să-și întărească propria putere și, respectiv, să slăbească puterea altora.

Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice a specificat că cel mai stabil sistem de relații internaționale a fost atunci cînd în acesta a existat un echilibru al diverselor forțe care s-au contrabalansat , atunci cînd marii jucători-cheie au convenit asupra anumitor reguli ale jocului care ar fi foarte dezavantajate să le încalce, pentru a evita scenarii negative împotriva lor înșiși.

Vladislav Kulminski a menționat în această luptă geopolitică Rusia a arătat pe exemplul Georgiei și Ucrainei că domeniul important, vital de interese al ei este spațiul post-sovietic. Este zona ei și dacă în ea vor pătrunde anumite forțe pe care ea le consideră ostile, va fi un război, cum a fost în Ucraina și Georgia. Aceleași evenimente ar fi putut să se producă și în Moldova.

În opinia șefului Institutului de Inițiative Strategice, punctul principal al întîlnirii dintre Trump și Putin a fost acela de a încerca să se construiască acest sistem de coordonate, deoarece contradicțiile dintre puterile majore ale lumii au ajuns atît de profunde încît confruntarea lor, de exemplu, în Moldova, Ucraina, Georgia, în spațiul post-sovietic, în ansamblu, în Siria nu mai arată incredibil.

„Este mult mai probabil decît în timpul războiului rece. Și această situație este extrem de periculoasă și nu este în beneficiul nimănui. Ar trebui identificate unele soluții constructive pentru astfel de situații, altfel va fi o confruntare cu utilizarea unor arme teribile de distrugere în masă", a specificat Vladislav Kulminski.

La rîndul său, analistul politic Corneliu Ciurea consideră că această întrevedere între Putin și Trump a fost supraestimată de la bun început, și importanța ei nu este atît de mare, precum s-a anticipat. Potrivit lui, Ucraina avea temeri mari referitor la impactul astei întrevederi asupra sorții țărilor din regiune, considerînd că Președintele Trump și Putin ar putea să ajungă la o înțelegere vizavi de chestiunea Crimeii în spatele Ucrainei, și SUA vor renunța la sprijinul Ucrainei, care califică Crimeea drept un teritoriul al său, anexat de Rusia. Aceste îngrijorări au fost condiționate și de faptul că Trump de cîteva ori a lansat declarații stranii pe marginea Crimeii, comparativ cu poziția oficială a Washingtonului referitor la această chestiune, făcînd o aluzie că Crimeea este rusească.

Corneliu Ciurea a atenționat că Vladimir Putin a spus în finalul întrevederii cu Donald Trump că părțile au viziuni diferite și Președintele SUA nu este de acord cu abordarea chestiunii Crimeii de către Rusia, însă pentru FR acest lucru este hotărît, Crimeea aparține Rusiei și punct, și autoritățile FR nu intenționează să mai discute această chestiune.

„Faptul că America are un alt punct de vedere sună promițător pentru cei care luptă cu mișcările separatiste", a menționat analistul politic. Potrivit lui, în Ucraina au existat temeri serioase referitor la faptul că SUA ar putea „da în urmă" și „ceda" pozițiile vizavi de Crimeea. „Acest lucru ar fi foarte nedorit. Faptul că acest lucru nu a avut loc este unul îmbucurător, deoarece au existat temeri mari. Donald Trump este privit drept un președinte imprevizibil, însă actualul summit a arătat că el joacă previzibil. Probabil că există linii roșii serioase pe care el nu le poate păși", a specificat Corneliu Ciurea.

La rîndul său, șeful Biroului TASS în Moldova Valeriu Demidețchi a spus că „întrevederea între Putin și Trump este un plus mare pentru întreaga lume și, dă Doamne, ca aceasta să fie un plus mare și pentru Moldova". El a reamintit că Rusia și SUA controlează peste 90 la sută din arme nucleare, și doar un idiot poate să viseze ca ele să se confrunte, în special pe teritoriul său, sau pe teritoriul României vecine, unde a apărut un sistem de apărare antirachetă", - a spus jurnalistul.

El a menționat că și-ar dori ca întrevederea între Putin și Trump să aibă un impact pozitiv pentru Moldova. „Din simplul motiv că eu astăzi nu văd o problemă mai ușoară pe fundalul Siriei, Coreii de Nord, Ucrainei și altor probleme mondiale, decît problema transnistreană care deja i-a plictisit pe toți. Eu înțeleg că societatea noastră civilă de pe ambele părți ale Nistrului se va întrista foarte mult, și va avea o singură întrebare: Unde noi ne vom alimenta? Dar trebuie să înțelegem cu toții că va veni un moment cînd marii sponsori ai acestei divizări se vor sătura să o finanțeze. Și acest lucru deja se resimte", a spus Valeriu Demidețchi.

În opinia lui, deocamdată este prematur să se facă concluzii referitor la întrevederea lui Putin și Trump și el este de acord că nu ne-am putea aștepta la multe după ea, țiînînd cont de poziția șubredă a lui Trump care este acum Președintele SUA legat de mîini, cel puțin, pînă la noile alegeri în Congres.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Donald Trump , Vladimir Putin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
90 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Octeabri din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 175 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca alcătuia 90 de oameni în anul 2012. Satul Alexandrovca a fost întemeiat la mijlocul secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.