04 august 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 11049
BNS: Fiecare a doua persoană plecată peste hotare este în vîrstă de pînă la 39 de ani
04 august 2018, 14:00 Realitatea moldovenească views 11049

BNS: Fiecare a doua persoană plecată peste hotare este în vîrstă de pînă la 39 de ani

Aproximativ 32,7 la sută din cele 283 mii de persoane declarate ca fiind plecate peste hotare de către membrii familiilor aflate în țară erau în vîrstă de 20-29 de ani, iar alte 27,2 procente – în vîrstă de 30-39 de ani, arată datele Recensămîntului Populației și al Locuințelor, realizat în 2014, făcute publice la sfîrșitul acestei săptămîni de Biroul Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

BNS notează că aceste date nu reflectă persoanele plecate peste hotare cu întreaga familie care nu au fost cuprinse la recensămînt.

Aproximativ 79 la sută din persoanele plecate peste hotare sunt din sate. Statisticienii apreciază că față de anul 2004 se constată o creștere a ponderii persoanelor sub vîrsta aptă de muncă și peste vîrsta aptă de muncă aflate peste hotare, ceea ce confirmă tendința reîntregirii familiilor migranților.

Datele statistice mai arată că în 24 de raioane ale Republicii Moldova proporția persoanelor plecate peste hotare în totalul populației raionului depășește 10 la sută. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în raioanele Cimişlia și Basarabeasca - 15,9 și 15,1 la sută, iar cea mai mică este în municipiile Chișinău și Bălți cu 4,7 și, respectiv, 4,4 la sută.

Cel puțin 81,4 la sută din moldovenii aflați peste hotare au părăsit țara pentru a munci, aproximativ 5 la sută au plecat la studii, iar 12,2 la sută din motive familiale. Fiecare a patra persoană care a plecat la muncă peste hotare nu a fost acasă de 1-4 ani, iar 11,8 la sută - de cinci ani și peste. Datele BNS mai denotă că cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Federația Rusă se află, de regulă, în această țară mai puțin de un an.

Statisticile oficiale confirmă un raport al Biroului Migrație și Azil care menționa că, în anul 2016, cea mai mare pondere printre cei care au plecat din țară a avut-o populația de pînă la 40 ani (64 la sută), numărul acestora înregistrînd o majorare cu 21 la sută comparativ cu anul 2015. Numărul estimativ al cetățenilor moldoveni care se află peste hotare, conform datelor misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova, se ridică la peste 800 de mii.

Potrivit unui studiu al Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia despre comunitatea moldovenilor, la începutul anului 2017 în această țară se aflau 135 661 moldoveni, cu o medie de vîrstă de 35 de ani. Ministerul italian explică tendința de scădere, începînd cu 2006, cînd atinsese maximul de 142 de mii, a noilor intrări în Italia a cetățenilor moldoveni prin „numărul tot mai mare de moldoveni care au dobîndit cetățenia italiană în ultimii ani” sau s-au căsătorit, fie cu un italian sau italiancă, sau persoane de alte naționalități. Potrivit aceluiași raport al Biroului Migrație și Azil, cei mai mulți moldoveni, aproximativ 478 mii lucrau în 2015 în Federația Rusă, în alte țări aflîndu-se de la cîteva sute pînă la cel mult două mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

statistica , migratie , Vîrsta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1515-1525
Populația:
2098 locuitori

Tohatin este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buneţi, Tohatin și Cheltuitori. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Tohatin a fost menționat documentar între anii 1515-1525.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.