20 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 10459
În ce condiții șoferii implicați în accidente rutiere vor putea scăpa de pedeapsă
20 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 10459

În ce condiții șoferii implicați în accidente rutiere vor putea scăpa de pedeapsă

Guvernul susține inițiativa unui deputat care propune înlăturarea răspunderii penale pentru săvîrșirea infracțiunii prevăzute la art. 264 alin. (1) din legea penală, în cazul împăcării părții vătămate cu făptuitorul, scrie bizlaw.md.

Mai exact, persoanele acuzate de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, vor scăpa de pedeapsă dacă se vor împăca cu victima.

În redacția actuală, Codul penal prevede că această încălcare se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 2 ani.

În proiectului avizului, pregătit de Guvern, se menționează că ținînd cont că această infracțiune face parte din categoria celor mai puțin grave, iar în corespundere cu art. 109 alin. (1) din Codul penal, împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, iar în cazul minorilor, şi pentru o infracţiune gravă infracţiuni prevăzute la capitolele II-VI din Partea specială, precum şi în cazurile prevăzute de procedura penală, dacă persoana nu are antecedente penale pentru infracţiuni similare comise cu intenţie sau dacă în privinţa sa nu a mai fost dispusă încetarea procesului penal, ca rezultat al împăcării, pentru infracţiuni similare comise cu intenție în ultimii cinci ani, Guvernul susține proiectul de lege pentru modificarea art. 109 din Codul penal.

Sursa: bizlaw.md

Cuvinte cheie:

accident , pedeapsă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
490 locuitori

Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.