21 august 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 10870
În Moldova se impune o nouă formă a declarației fiscale a persoanelor fizice privind impozitul pe venit - CET18
21 august 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 10870

În Moldova se impune o nouă formă a declarației fiscale a persoanelor fizice privind impozitul pe venit - CET18

Ministerul Finanțelor a prezentat pentru consultări publice un proiect de ordin de aprobare a unei noi forme a declarației privind veniturile persoanelor fizice (CET18) și a Regulamentului privind modul de completare a acestei declarații. Noua formă a declarației va fi aplicată începînd cu a doua etapă a anului fiscal 2018 (perioada cuprinsă între 1 octombrie și 31 decembrie 2018).

Documentul a fost ajustat pentru a se conforma ultimelor modificări ale Codului Fiscal și Legii privind aplicarea anumitor secțiuni ale Codului Fiscal.

Astfel, începînd cu 1 octombrie, rata unică a impozitului pe venit va fi aplicată la 12% în loc de ratele curente de 7% (pentru veniturile de pînă la 33 mii lei) și 18% (pentru venituri mai mari de 33 mii lei). De asemenea, se prevede o majorare a sumei scutirii personale anuale cu mai mult de 2 ori - de la 11280 la 24 mii lei. Mărimea scutirii personale anuale majorate pentru paticipanţii invalizi la luptele pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și războiul din Afganistan va crește de la 16.800 la 30.000 de lei, iar scutirea pentru fiecare persoană întreţinută va fi de la 2.520 la 3.000 de lei.

De asemenea, contribuabilii vor putea să utilizeze scutiri neutilizate anterior pentru perioadele fiscale anterioare. Este exclusă cerința de depunere obligatorie a declarațiilor fiscale de către persoanele care primesc venituri din mai multe surse.

Acest lucru va reduce numărul de declarații depuse care urmează să fie procesate. Se prevede că deducerea procentuală (2% din valoarea impozitului pe venit plătit) va fi calculată până la data de 30 aprilie 2019 - separat pentru prima și a doua perioadă fiscală din 2018. Consultările pe marginea proiectului se vor desfăşura pana pe 23 august: http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=5667.

Sursa: infomarket.md

Cuvinte cheie:

declaraţie pe venit , impozit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.