08 octombrie 2018, 11:20 Realitatea moldovenească views 6484
Cronologia celor mai devastatoare explozii din ultimii ani în Moldova
08 octombrie 2018, 11:20 Realitatea moldovenească views 6484

Cronologia celor mai devastatoare explozii din ultimii ani în Moldova

De-a lungul anilor am fost zguduiţi de mai multe tragedii care s-au produs din aceeaşi cauza ca şi cea din sectorul Rîşcani al Capitalei, butelie de gaz.

Deflagratiile, provocate de scurgerile de gaz, au facut zeci de morti si raniti. Fiecare dintre ele vorbeste despre coruptie, incompetenta si iresponsabilitate, pentru care am platit cu vieti omenesti.

27 octombrie, 2007. Un bloc de locuit de 5 etaje, din centrul orasului Soroca, a fost distrus in urma unei explozii. La fel ca si in cazul deflagratiei de aseara din sectorul Rascani, nenorocirea s-a intamplat dupa lasarea intunericului, asa ca cei zeci de pompieri, mobilizati din diferite localitati ale tarii, au lucrat toata noaptea.

Patru oameni au murit, printre care un salvator, strivit de o placa de beton. 40 de familii au ramas atunci pe drumuri si au pierdut tot ce au agonosit o viata. Motivul deflagratiei – o scurgere de gaz.

15 februarie, 2008. Un an mai tarziu, pe 15 februarie, am fost zguduiti de o alta tragedie. O butelie de gaz, pastrata si folosita incorect, a sarit in aer intr-un restaurant din centrul comercial "Jumbo". Suflul deflagratiei, atat de puternic, a distrus geamurile a trei etaje ale cladirii. Cu arsuri grave pe corp, 7 oameni au ajuns la spital.

Dupa explozie, autoritatile au inceput verificarile in localurile din capitala si au amenintat ca le inchid, daca depisteaza incalcari. Intr-un final, au fost deschise cateva procese verbale, iar o alta tragedie din Chisinau a demonstrat ca multe nu s-au schimbat de atunci.

9 ianuarie, 2016. Era trecut de ora 13, pe 9 ianuarie 2016, cand la Piata Centrala s-a auzit o bubuitura puternica, ce a semanat haos si panica. Un nor negru de fum a inceput sa iasa din cafeneaua "La soacra", unde s-a si produs explozia. Ranitii erau scosi in brate de salvatori.

Atunci, patru persoane si-au pierdut viata: trei angajate de la cafenea si un barbat care a venit sa ia masa acolo. Cauza deflagratiei era aceeasi.

9 ianuarie, 2016.

Mihail HARABAGIU, SEF SERVIU SITUATII EXCEPTIONALE: "Este vorba de o butelie de gaz."

Si, odata cu butelia de gaz, a explodat un mare scandal, in urma caruia mai multe persoane au ajuns pe banca de acuzatii. Administratorii localului, doi soti, au fost pedepsiti cu ani de puscarie.

Alina Iarina a fost condamnata la patru ani de inchisoare, iar Andrei Iarin la sase. Aceeasi pedeapsa a primit-o Sergiu Popel, seful detasamentului de pompieri centru, care ar fi primit mita in valoare de o mie de lei pentru a trece sub tacere ilegalitatile din cafenea.

3 septembrie, 2017. Iar acum un an, o fetita de 4 ani a murit, dupa ce o deflagratie puternica a pus la pamant casa in care locuia. Bunica ei a fost internata cu arsuri pe 75 la suta din suprafata corpului. S-a intamplat in Hrubna Noua, Falesti.

Copila nu a fost de gasit mai bine de trei ore, iar vecinii le-au sarit in ajutor salvatorilor pentru a cauta printre daramaturi.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

explozie , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1349 locuitori

Taxobeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Taxobeni, Hrubna Nouă și Vrăneşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1349 de oameni. Satul Taxobeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.