20 octombrie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 13903
Bloomberg: Moldova blochează accesul Marii Britanii la proiecte de 1.700 de miliarde de dolari
20 octombrie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 13903

Bloomberg: Moldova blochează accesul Marii Britanii la proiecte de 1.700 de miliarde de dolari

Purtînd pică Marii Britanii pen­tru a nu fi acordat în 2017 vize re­pre­­zentantului său la Organizaţia Mon­­dială a Comerţului şi echipei sale, Mol­­dova decide să blocheze accesul acestei ţări la proiecte publice în va­loa­re de 1.700 mld. dolari, scrie Bloomberg, citată de zf.ro.

Accesul post-Brexit al Marii Britanii la proiecte publice de 1.700 miliarde dolari depinde de bunăvoinţa vecinilor săi europeni. Din păcate, Moldova îi poartă pică Marii Britanii şi a decis să se alăture mai multor ţări în demersul de blocare a reintrării acesteia în Acordul OMC pentru achiziţii publice (GPA).

Acordul înlesneşte procesul de ofer­tare pentru contracte publice, in­clu­siv pe piaţa americană de 837 mld. dolari.

Cum s-a ajuns la această situaţie?

Corina Cojocaru, reprezentant al Moldovei la OMC, şi echipa acesteia nu au putut intra în Marea Britanie anul trecut cînd au dorit să discute pe marginea viitoarei lor relaţii cu această ţară după Brexit.

Iar Cojocaru n-a uitat. „Nu am pu­tut obţine o viză şi un paşaport diplo­matic pentru a merge în Londra să ne­gociem cu privire la achiziţiile pu­blice. Nimeni nu ne-a acordat atenţie timp de şase-şapte luni", a declarat aceasta.

Biroul britanic care procesează ce­re­rile de acordare de vize nu a făcut niciun comentariu. Susţinătorii Brexi­tu­­lui au venit cu o viziune a unui viitor în care Marea Brita­nie obţine noi acor­duri pe pieţe care i-au fost anterior închise din ca­uza apartenenţei sale la UE. În reali­tate însă, toate ţările care au suferit inci­dente de genul celui în ca­re au fost im­plicaţi moldovenii ar pu­tea reacţiona.

Pentru Cojocaru, ceea ce s-a întîmplat o face să se întrebe cum ar putea furnizorii moldoveni care fac oferte pentru proiecte din Marea Britanie concura cu alţii din alte ţări care au intrat mai uşor în Marea Britanie, dacă delegaţia sa nu a putut obţine vize la timp.

Moldovei i s-au alăturat SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina şi Israelul în a exprima temeri că cererea Marii Britanii nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Sursa: cotidianul.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Marea Britanie , bani , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1836 locuitori

Putineşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Comuna Putineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Florești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1836 de oameni. Satul Putinești a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.