14 noiembrie 2018, 15:40 Realitatea moldovenească views 9048
Circa 2300 de camere video urmează a fi instalate în secțiile de votare la alegerile parlamentare
14 noiembrie 2018, 15:40 Realitatea moldovenească views 9048

Circa 2300 de camere video urmează a fi instalate în secțiile de votare la alegerile parlamentare

Circa 2300 de camere video urmează a fi instalate în secțiile de votare la scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi proiectul caietului de sarcini, care va fi utilizat pentru procedura de achiziție a echipamentului tehnic, relatează MOLDPRES.

Președintele CEC, Alina Russu, a specificat că actualul caiet de sarcini conține caracteristicile tehnice ale dispozitivelor. „Camerele vor fi montate în fiecare secție de votare. Acestea vor înregistra urnele de vot și procedura de numărare a buletinelor. Dispozitivele tehnice vor avea încorporat un microfon, fapt care va permite și înregistrarea audio", a spus Russu.

Șefa Comisiei a menționat că imaginile video nu vor fi transmite online, ci vor fi stocate și arhivate. „Instalarea camerelor va crește transparența în timpul votării. Totodată, sistemul video nu trebuie să atenteze la secretul votului. Scopul instalării dispozitivelor este de a securiza și îmbunătăți operațiunile în secțiile de votare", a afirmat Alina Russu.

Suma necesară pentru procurarea camerelor video este de aproximativ 12 mln de lei.

Săptămâna trecută, în cadrul unei întrevederi cu membrii CEC, premierul Pavel Filip a propus să fie examinată posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot pentru a asigura un proces electoral liber, corect și transparent. Prim-ministrul a confirmat disponibilitatea guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot. La fel, oficialul a solicitat să fie asigurată securitatea cibernetică, iar sistemul informațional „Alegeri" să aibă la dispoziție canale de comunicare pe deplin funcționale.

În anul 2019 vor avea loc două campanii electorale naționale: pe 24 februarie - alegeri parlamentare, organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt, și după 14 iunie - alegeri locale generale. Pentru scrutinul parlamentar sunt necesare 110,2 mln lei, iar pentru cel local - 139,9 mln lei.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
3946 locuitori

Scoreni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Scoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3946 de oameni. Satul Scoreni a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.