14 noiembrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 10117
Din decembrie, Moldova poate exporta semințe în UE
14 noiembrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 10117

Din decembrie, Moldova poate exporta semințe în UE

Din decembrie anul curent, cultivatorii de seminție din Moldova vor putea să exporte semințele de hibrizi omologați în statele membre ale Uniunii Europene.

Anunțul a fost făcut de către directorul general Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Gheorghe Gaberi a menționat că decizia respectivă a fost luată în urma unui audit riguros efectuat la începutul verii, în urma căruia sistemul autohton de certificare a semințelor a fost recunoscut echivalent cu sistemul de control și certificare al Uniunii Europene.

„Vreau să accentuez că pe parcursul anului curent Parlamentul Moldovei a modificat cadrul legislativ, în așa fel încât producătorii autohtoni au putut utiliza soiurile și hibrizii din catalogul Uniunii Europene. Iată aceste două lucruri vor crea premise pentru ca companiile interesate din statele UE sa-și plaseze producerea de semințe aici, iar producătorii noștri, peste 1100 la număr, să poată să beneficieze de aceste oportunități oferite", a menționat Gheorghe Gaberi.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a mai declarat că în prezent Moldova are dreptul de a exporta materialul săditor pomicol în Franța, Italia, Bulgaria, România și alte țări membre ale UE. „A rămas doar să reușim să dobândim dreptul de export a materialului săditor viticol, care este pentru noi foarte important, fiindcă am avea exporturi estimate la peste un milion de vițe altoite anual, dar am putea substanțial să mărim acest volum", a punctat Gheorghe Gaberi.

Mai mult acesta a menționat că în viitorul apropiat își propune să invite noi misiuni de audit pentru alte grupuri de produse, cum ar fi carnea de pui și ouăle de categoria B. „Ne dorim în cel mai scurt timp să obținem și dreptul de exportare a produsele lactate pentru a extinde piața de desfacere a produselor din sectorul agro-alimentar al țării", a declarat Gheorghe Gaberi.

Anual necesarul de semințe pentru agricultura țării este de circa 120-125 de mii tone de semințe de culturi cerealiere, porumb, oleaginoase, sfeclă de zahar, legume.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

semințe , export , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
499 locuitori

Lupa-Recea este un sat din cadrul comunei Codreanca, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Satul Lupa-Recea a fost menționat documentar în anul 1431. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.