20 noiembrie 2018, 16:40 Realitatea moldovenească views 11116
Cum intenționează Moldova să cucerească Rusia?
20 noiembrie 2018, 16:40 Realitatea moldovenească views 11116

Cum intenționează Moldova să cucerească Rusia?

Moldova nu permite jurnaliștilor și politicienilor ruși să intre în țară, Moldova interzice difuzarea știrilor și talk-showurilor rusești, Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria, prin gura unor politicieni Moldova declară că Rusia prezintă o amenințare securității naționale a statului…

Iar Rusia, ca răspuns, ia și anunță anul care vine - Anul Moldovei. Le ce-i trebuie ei, și cu ce putem noi uimi această țară mare și puternică?

Tema principală

În Federația Rusă există practica determinării unei ”teme principale”, care timp de un an va deveni esențială pentru viața țării. Asta permite atragerea atenției publice asupra celor mai importante probleme ale vieții sociale și economice a statului, îmbunătățirea relațiilor lui cu țările-partenere, asigurarea unei dezvoltări integre și armonioase a Rusiei. Determinarea ”temei” pentru noul an este o treabă de mare răspundere, și nu e de mirare că la discuții participă reprezentanții tuturor sectoarelor din sferele socială și economică.

Anunțul despre aceea, că anul 2019 va fi declarat Anul Moldovei în Rusia, a fost făcut în cadrul întîlnirii președinților celor două țări – Igor Dodon și Vladimir Putin. Pentru publicul larg a fost o decizie cam neașteptată. 

Însă, din cele relatate pentru Noi.md de consilierul prezidențial Corneliu Popovici, părțile s-au pregătit din timp pentru aceasta. 

- Am început deja să elaborăm conceptul reieșind din experiența pe care o are în sfera dată Moldova, țările CSI și alte țări din lume. În prezent finalizăm studierea acestei experiențe, identificăm cele mai interesante proiecte care vor sta la baza planului pentru Moldova.

Trebuie să ținem cont și de faptul că fără participarea guvernului va fi complicat să realizăm acest proiect. S-a vorbit și despre realizarea programului Anul lui Ștefan Cel Mare. Noi l-am realizat cu forțe proprii și asta în situația în care guvernul nu doar sabota, ci crea chiar probleme în calea lui. De aceea noi vom examina posibilitățile reieșind din experiența dată. Dar sperăm că după alegerile din februarie lucrurile se vor schimba. 

Nu este un proiect de orientare politică, el nu pornește de la interesele unei anumite forțe politice, - el are ca scop dezvoltarea continuă a relațiilor moldo-ruse, cum ar fi, spre exemplu, colaborarea dintre state. Pentru noi este important acest program, dat fiind că în Rusia se află mai bine de jumătate de milion de cetățeni moldoveni, și ei trebuie să nu-și uite rădăcinile și să se afle în paradigma culturii noastre. Anul Moldovei în Rusia, sperăm noi, va contribui la păstrarea tradițiilor noastre, în special în domeniul culturii. Dar există numeroase proiecte interesante și în alte domenii – colaborarea economică, socială, umanitară etc.

Așa că după februarie acest proiect va fi implementat de un alt guvern sau în alte condiții, dar în tot cazul –va fi implementat, deoarece este în interesul nostru, dar și al Federației Ruse.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

 

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
138 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 138 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.