29 noiembrie 2018, 16:30 Realitatea moldovenească views 13260
Expoziție dedicată aniversării a 25-a a leului moldovenesc
29 noiembrie 2018, 16:30 Realitatea moldovenească views 13260

Expoziție dedicată aniversării a 25-a a leului moldovenesc

O colecție de monede comemorative și jubiliare, precum și schițele primelor însemne monetare din Republica Moldova, însoțite de machetele din ghips, produse de monetării în procesul de batere, va fi prezentată de către Banca Națională a Moldovei (BNM), în comun cu Muzeul Național de Istorie și Clubul Internațional al Colecționarilor din Moldova. Expoziția are avea loc la Muzeul Național de Istorie, în perioada 29 noiembrie-6 decembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, Muzeul Național de Istorie a selectat pentru expoziție două tezaure monetare medievale, găsite de arheologi în spațiul nostru geografic. Unul e alcătuit din taleri-lei din secolul al XVII-lea, altul – din monede otomane din secolul al XVIII-lea. Clubul Internațional al Colecționarilor din Moldova va prezenta monede din Roma și Grecia Antică, precum și monede medievale din secolele XV-XVII emise de Țara Moldovei.

Expoziția este organizată în contextul aniversării a 25-a de la apariția leului moldovenesc. Seria evenimentelor dedicate leului moldovenesc la un sfert de veac include și o ceremonie oficială organizată pe 29 noiembrie. La eveniment vor participa oficiali, ambasadori acreditați la Chișinău, reprezentanți ai băncilor licențiate din Republica Moldova, precum și experți independenți. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați câștigătorii concursului de eseuri cu tema: „Leul moldovenesc la 25 de ani", desfășurat în perioada 1 octombrie-15 noiembrie-

Moneda națională-leul moldovenesc – a fost pusă în circulație pe 29 noiembrie 1993.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

expoziție , leu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.