13 decembrie 2018, 17:07 Realitatea moldovenească views 10517
Tot mai mulţi moldoveni, victime ale hackerilor
13 decembrie 2018, 17:07 Realitatea moldovenească views 10517

Tot mai mulţi moldoveni, victime ale hackerilor

Le-au spart contul de pe reţelele de socializare sau le-au clonat şi au scris din numele lor rudelor sau pritenilor. Apoi, le-au cerut diferite sume de bani pentru tratamente sau înmormîntare. Este cazul a mai mulţi moldoveni, care au fost în acest an,victime ale hackerilor.

Poliţiştii avertizează că "furturile de identitate" sînt în creştere, iar printre motive este şi lipsa culturii de securitate a cetăţenilor.

Oamenii legii spun că cel mai des hackerii acţionează în grup. Unii fură datele victimei, iar alţii comunică în mediul online cu rudele sau cu prietenii acesteia.

Cei din urmă sînt amăgiţi că persoana cu care discută ar fi de fapt cunoscutul lor, care are o problemă şi are nevoie de bani.

Plăţile sînt cerute deobicei prin intermediul terminalelor de plată, transferuri pe card sau chiar se apelează la ajutorul taximetriştilor pentru a transmite sumele cash.

Iar ceilalţi se ocupă de colectarea "cîştigurilor".

Potrivit poliţiei, hoţii din mediul online sînt identificaţi dacă infracţiunea este comisă pe teritoriul ţării noastre. Nu însă, şi în cazul celei din străinătate pentru că procesul este îngreunat.

Pentru a nu cădea în plasa hackerilor, poliţiştii le recomandă oamenilor să folosească parole sofisticate, dar şi să o modifice cît mai des.

Totodată, să verifice identitatea persoanelor cu care discută virtual. Unii moldoveni spun că îşi protejează conturile de pe reţelele de socializare.

Alţii, afirmă, însă că nu o fac.

În acest an, poliţiştii au investigat 80 de infracţiuni informatice, adică cu 16 mai multe decît în anul 2017.

Persoanele găsite vinovate în aceste cazuri riscă închisoare pentru escrocherie sau şantaj.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Hacker , victime

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.