09 ianuarie 2019, 11:10 Realitatea moldovenească views 9638
În Moldova va apărea o închisoare după standardele europene
09 ianuarie 2019, 11:10 Realitatea moldovenească views 9638

În Moldova va apărea o închisoare după standardele europene

Construcția unei noi închisori urmează să înceapă în vara anului 2019, nu departe de Chișinău.

Deţinuţii moldoveni pot spera acum să-şi aştepte sentința şi să-şi ispăşească pedeapsa în condiții mai confortabile decît cele pe care le poate oferi instituția penitenciară de proastă faimă nr. 13.

Această închisoare, situată practic în centrul Chișinăului, este cea mai cunoscută și mai scandaloasă din republică - în principal datorită știrilor rezonante despre cazuri de tortură a prizonierilor sau de condiții inumane de detenție. În plus, instituția deține recordul privind numărul de cazuri pierdute în cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului.

Unul dintre foștii deţinuţi ai acestei închisori, Simion Jereghi, care a petrecut aici patru ani, a vorbit despre condițiile de detenție. Potrivit lui, el era deseori mutat dintr-o celulă în alta și chiar a fost în celula de pedeapsă, aflarea în care era cea mai anevoioasă – în frig și umezeală, fără ferestre. După aceea, a fost internat în spital.

- După subsol am fost transferat la spital. Au fost probleme cu rinichii, am avut bronșită, dureri de cap. Am fost tratat, dar nu complet. M-au întors repede în celulă pentru că spitalul era plin", a spus bărbatul.

Cu toate acestea, Ministerul Justiției a decis să înceapă construirea unei noi închisori, a cărei proiect a fost deja prezentat. Proiectul a fost elaborat ținînd cont de recomandările Comitetului pentru prevenirea torturii, prin care Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei a fost de acord să acorde Moldovei un împrumut de 52 de milioane de euro.

Astfel, deţinuţii vor trăi în condiții mai confortabile și vor petrece în afara celulei cel puțin 8 ore pe zi.

Sursa: bloknot-moldova.md

Cuvinte cheie:

inchisoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.