12 iulie 2014, 10:59 Realitatea moldovenească views 12898
12 iulie 2014, 10:59 Realitatea moldovenească views 12898

Circa 48 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc ziua onomastică de sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel

Aproape 48 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică în cinstea sfinţilor Petru şi Pavel. Potrivit întreprinderii de stat "Registru", Petru şi Pavel sînt printre cele mai populare nume purtate de moldoveni. Peste 27 de mii de bărbaţi din Moldova se numesc Petru. Printre femei, numele cel mai frecvent întîlnit este Petronela. Şi numele Pavel este des întîlnit printre moldoveni. Peste 21 de mii de bărbați poartă acest nume.

Conform învăţăturii ortodoxe, comunitatea evanghelică era condusă de un Sobor de Apostoli, Petru şi Pavel fiind consideraţi "căpetenii ale apostolilor" sau "înaintemergătorii". Cei doi sfinţi sunt sărbătoriţi în aceeaşi zi şi acest lucru reprezintă un simbol evident al unităţii. Petru este unul dintre primii discipoli ai lui Hristos, devenind simbolul ierarhiei bisericeşti, a ordinii şi disciplinei, iar Pavel - simbolul creştinătăţii "libere", care trăieşte în spiritul credinţei şi nu în litera canoanelor şi regulilor.

Site-ul www.moldovenii.md îi felicită pe toți cei care poartă numele Petru și Pavel cu sărbătoarea Sf. Apostoli Petru și Pavel!

 

Cuvinte cheie:

sarbatoare , aniversarea , religie

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
1261 locuitori

Japca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Bursuc și Japca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Florești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1261 de oameni. Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.