15 ianuarie 2019, 15:00 Realitatea moldovenească views 9827
Istoria strîmbă a domnului Petrencu
15 ianuarie 2019, 15:00 Realitatea moldovenească views 9827

Istoria strîmbă a domnului Petrencu

Manualele de istorie, editate cu susținerea Bucureștiului, abundă de numeroase greșeli și falsificări factologice. Despre aceasta nu numai odată au scris experții și istoricii autohtoni.

Elevii moldoveni se văd nevoiți să învețe în baza materialelor, ce nu corespund adevărului științific. Noi.md în repetate rînduri a atras atenția asupra acestei probleme. Articolul continuă aceiași temă, autorul lui polemizează cu Anatol Petrencu – unul dintre autorii manualelor de istorie pentru clasa XII.

Am fost deseori criticat de „patriotul român", (şi „savant") A. Petrencu ( care nu demult se numea Petrenco). Deoarece nu ne-am cunoscut niciodată personal şi nu i-am făcut nici un rău, n-am putut nici presupune că un „profesor universitar" se poate coborî pînă la lexiconul unei „muieri" scandaloase şi să atace un alt om la persoană fără nici un motiv.

Eu înţeleg, dl Petrenco are propriile idei și opţiuni politice, dar aceasta nu-i permite să-şi jignească oponenţii.

De asemeni, ştiam din presă şi de la foştii lui studenţi că în marele sale opere domnul dottore comite greşeli de conţinut cu duiumul, uneori cîte 2-3 pe o singură pagină. In primul rind, nu recunoaşte Holocaustul românesc, încearcă să-l reabiliteze pe criminalul I. Antonescu şi clica lui, că-şi permite atacuri xenofobe la adresa minorităţilor naţionale (vezi: Petrencu A. Basarabia în Al doilea război mondial. 1940-1944. Chişinău, 1997. P. 163; România şi Basarabia în anii celui de-al doilea război mondial. Chişinău, 1999, p. 31, 59, 63).

Astfel, nu ştiu cine din noi doi este un primitiv? În orice caz, în Europa civilizată pentru asemenea poziţie „istoricului" nu numai că nu i-ar întinde mîna nici un intelectual, ci de persoana lui pentru vreo cinci ani şi-ar face griji justiţia. La noi însă nu știu de ce naţionaliştii de teapa lui se simt în voie, iar unii politicieni, fără jenă, discută cu Băsescu „unirea" Moldovei cu România)...

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

istoria , manual

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.