18 ianuarie 2019, 10:25 Realitatea moldovenească views 2087
Mizele cresc: viața sau accizele?
18 ianuarie 2019, 10:25 Realitatea moldovenească views 2087

Mizele cresc: viața sau accizele?

Din 1 ianuarie în Moldova s-a produs o nouă majorare a prețurilor la țigări.

Autoritățile și experții îi previn pe fumători că nici pe departe nu este ultima majorare a prețurilor pentru produsele de tutungerie. Costul lor va crește treptat, astfel ca să ajungă la nivelul din țările spațiului european. În plus, se propune ca fumătorii să fie obligați să achite un impozit pentru deprinderi dăunătoare.

Măsuri de constrîngere

Majorarea prețurilor ține de mărirea accizelor la produsele de tutungerie, care în anul 2018 au fost ridicate de două ori. Și Legea bugetului de stat pentru anul 2019 prevede majorarea accizelor la țigări. Astfel, din anul curent țigările fără filtru s-au scumpit cu cinci lei (de la 14 la 19 lei), cele cu filtru – cu 4 lei (de la 21 la 25 lei).

Prin majorarea prețurilor la comercializarea țigărilor, autoritățile Moldovei speră să-i impună pe mulți fumători să renunțe la această deprindere dăunătoare. Și pachetul de legi antitutun, votat de parlamentari în mai, 2015, are menirea să de a-i constrînge pe amatorii fumatului. Dispozițiile acestor acte intră în vigoare treptat. Spre exemplu, din 1 ianuarie, 2016 au intrat în vigoare amendamentele, care interzic publicitatea produselor de tutungerie, din 31 mai a aceluiași an – dispozițiile, care interzic fumatul în locuri publice, iar din anul 2020 vor fi interzise țigările aromatizate, se prevăd și alte inovații.

Pentru nefumători nu contează ce se petrece cu acele accize, ei însă au răsuflat ușurați, după ce au intrat în vigoare dispozițiile, care interzic fumatul în locuri publice (în încăperile închise și semi-închise, în preajma stațiilor de așteptare, la o distanță de 200 metri de instituțiile preșcolare și școli, în piețe, parcuri, în palierele blocurilor de locuit și pe șir de alte teritorii populate intens), căci acum poți intra într-o cafenea sau alt local de alimentație publică, pentru o întrevedere sau pentru a servi un ceai, fără a fi sufocat de fumul de țigară. Fumătorii însă se revoltă: autoritățile îi strîng cu ușa, majorează amenzile, dar nu-s în stare să stabilească clar, să marcheze și să organizeze locuri în care persoanele dependente de acest obicei prost să poată trage un fum-două.

Luminița Copac este o fumătoare inveterată. Din cauza majorării considerabile a prețurilor la produsele de tutungerie este nevoită să limiteze maxim fumatul, dar deoarece, din spusele interlocutoarei, are o activitate tensionată, fără țigări este nervoasă.

„De fapt, în ţara noastră fumătorii sînt discriminați mereu și continuu - crede L. Copac. - Țin minte vremurile, cînd puteam fuma în birouri, dar pe timpul premierului Tarlev acest lucru a fost interzis și oamenii au început să iasă afară. Acum pentru că fumezi în stradă ești amendat, mereu poate fi invocat argumentul că este un loc public, că ai oameni în preajmă, copii etc. În cafenele era permis fumatul, acum – nu se mai poate. Asta în timp ce locuri special amenajate pentru fumat nu există! La Moscova, pentru fumători au fost instalate cabine metalice speciale, unde găsești scrumiere și două-trei taburete. Cu ceva timp în urmă, am mers cu un coleg la Moscova, la niște cursuri de perfecționare, am locuit într-un număr de hotel de la etajul 21, iar pentru a fuma, era luna decembrie, trebuia să ne îmbrăcăm, să ne încălțăm, să așteptăm liftul pentru ca să putem sta la o țigară într-o ladă metalică incomodă. După cea de-a doua țigară începi să cugeți: la ce-mi trebuie mie asta? Adică, nimeni nu-ți interzice, dar ușor-ușor ajungi la concluzia, că este ceva neinteresant, inutil și care nu-ţi aduce plăcere. Da, în ţara noastră, fumatul în locuri publice a fost interzis, însă o alternativă nu a fost oferită. Și eu mă întreb: ce interese are statul: să adune mai mulți bani în hazna sau să protejeze sănătatea populației?

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ţigări , accize

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1832 locuitori

Bălceana este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1832 de oameni. Satul Bălceana a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.