29 ianuarie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 14745
Important pentru diasporă. Cum vor putea vota la alegeri?
29 ianuarie 2019, 14:20 Realitatea moldovenească views 14745

Important pentru diasporă. Cum vor putea vota la alegeri?

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, cetățenii R. Moldova care sînt stabiliți peste hotare își vor putea exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie doar în baza pașaportului sau a livretului de marinar.

Deși la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 moldovenii din străinătate au putut vota cu paşapoartele expirate, acum regulamentul prevede că votul poate fi exprimat doar în baza actelor valabile, transmite zdg.md.

Acest fapt a nemulțumit mai mulți reprezentanți ai diasporei, care au cerut anterior Guvernului excluderea prevederii care le permite participarea la alegeri doar în baza pașaportului valabil și a livretului marinar.

„Prin acest Apel Public ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu limitarea dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din afara țării din cauză că aceștia pot vota doar cu pașaportul pentru intrare – ieșire din țară și nu au dreptul de a vota cu buletinul de identitate. Avînd în vedere faptul că în toamna anului 2018 sînt preconizate alegeri parlamentare, solicităm autorităților abilitate soluționarea urgentă a acestei situații în vederea asigurării dreptului la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare... Atît pașaportul cît și buletinul conține datele de identitate ale cetățenilor, necesare pentru efectuarea votării (nume, prenume, codul numeric personal). De asemenea, în secțiile de peste hotare sînt luate măsuri pentru prevenirea votării multiple, cum ar fi declarația pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă și utilizarea SIAS. Prin urmare, nu există vreo restricție rezonabilă nici pentru autorități la votarea cu buletinul de identitate în secțiile de votare peste hotare", se menționa într-un apel public al diasporei din aprilie 2018.

Totuși, în ciuda apeluri publice și a recomandărilor formulate de mai multe ONG-uri și reprezentanți ai diasporei, CEC a respins propunerea de a permite votarea în diasporă în baza pașaportului expirat, iar Guvernul, la rîndul său, a avizat negativ un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputați la inițiativa diasporei.

Sursa: zdg.md

Cuvinte cheie:

diaspora , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.