31 ianuarie 2019, 11:35 Realitatea moldovenească views 9252
Unde stă cheia soluționării conflictului transnistrean
31 ianuarie 2019, 11:35 Realitatea moldovenească views 9252

Unde stă cheia soluționării conflictului transnistrean

Cheia soluționării conflictului transnistrean nu este la Chișinău, la Tiraspol, la Moscova, la Washington sau la Bruxelles. O astfel de cheie pur şi simplu nu există.

Aşa crede Kalman Mizsei, fostul Reprezentant Special al Uniunii Europene în Moldova, care şi-a expus opinia în cadrul emisiunii „Discuţia de seară" de la postul de televiziune TVC21.

„Nu există o astfel de cheie! Cînd mi s-a spus că o cheie ar fi la Moscova, eram foarte nervos, pentru că a fost o provocare, o aluzie la inutilitatea de a face ceva pentru că la Moscova, chipurile, stă un nene rău sau bun, care el decide dacă o va da sau ba. Dar nu este aşa. Cu toții avem propriile noastre oportunități, pozitive și negative, pe care le putem folosi. Și conflictul transnistrean este anume de aceea complex, deoarece există mai mulţi actori ale căror interese trebuie să coincidă pentru a rezolva conflictul de pe Nistru", a spus el.

„Trebuie să ai o mare autoritate pentru a înțelege și a lucra cu toate aceste surse. În Statele Unite există procese politice complexe. Uniunea Europeană nu-şi are un reprezentant timp de aproape 8 ani. Moscova are probleme mari, inclusiv din cauza războiului din Ucraina. Aceasta complică situația, dar, pe de altă parte, poate contribui la găsirea unei soluții pentru conflictul transnistrean, deoarece într-o astfel de situație părțile implicate în conflict vor putea ele înseşi să negocieze. Atunci cînd este mai puțină atenție, mai ales din partea celor care vor să degradeze situația, atunci Chișinăul și Tiraspolul vor avea mai multe posibilităţi de a rezolva conflictul de pe Nistru", a spus Kalman Mizsei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Transnistria , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1780
Populația:
2156 locuitori

Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Tătăreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2156 de oameni. Satul Tătărești a fost menționat documentar în anul 1780 cu denumirea Tatar-Baurci.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.