05 februarie 2019, 12:45 Realitatea moldovenească views 12412
Alegerile parlamentare – 2019: primele încălcări și pretenții reciproce
05 februarie 2019, 12:45 Realitatea moldovenească views 12412

Alegerile parlamentare – 2019: primele încălcări și pretenții reciproce

Campania electorală din Moldova promite să fie fierbinte, iar cele mai dure confruntări între actorii politici, inclusiv "războiul materialelor compromițătoare" se așteaptă să aibă loc mai aproape de ziua scrutinului.

Observatorii și experții își expun primele pretenții atît față de desfășurarea procesului electoral, cît şi în ce privește concurenții electorali și instituțiile competente ale statului. Printre acestea din urmă s-a pomenit nu numai CEC, dar și reprezentanții instituțiilor de drept, de forță, de securitate etc. Spectrul încălcărilor asupra cărora atrag atenția specialiștii este, ca de obicei, extins – de la rapoartele financiare dubioase și cadourile pentru alegători pînă la folosirea abuzivă a resurselor administrative, agresiuni preelectorale și intimidarea persoanelor implicate în procesul electoral.

Înainte și după startul oficial

Pentru prima oară în istoria Republicii Moldova, alegerile parlamentare fixate pentru 24 februarie se vor desfășura conform sistemului mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale. Perioada preelectorală a început la 10 decembrie și va fi finalizată odată cu validarea rezultatelor scrutinului de către Curtea Constituțională a RM. Planul calendaristic include informarea electoratului și instruirea personalului instituțiilor specializate privind particularitățile sistemului electoral mixt. Tot în această perioadă vor fi create structurile electorale de nivel inferior, fiind organizată activitatea acestora.

Înaintarea candidaților în deputați și înregistrarea lor ca participanți la alegeri a început cu 60 de zile înainte de scrutin, adică la 26 decembrie 2018. Pentru toți pretendenții la mandatele de deputat, înregistrați în cursa electorală de CEC la nivel național și de Consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale, campania electorală a început cu 30 de zile înainte de scrutin – la 25 ianuarie, 2019.

CEC a prevenit de multe ori că orice forme de agitație electorală înainte de startul oficial al campaniei electorale reprezintă o încălcare a legislației privind alegerile. Însă multe pretenții față de candidați țin anume de nerespectarea acestei reguli. Chiar primul raport al misiunii de observatori ai Asociației „Promo-Lex", consacrat alegerilor parlamentare– 2019, constată că un șir de partide politice au desfășurat evenimente ce pot fi caracterizate ca înaintarea anticipată a candidaților: Partidul Socialiștilor, Partidul "Șor", Partidul "Acțiune și solidaritate" și "Platforma Demnitate și adevăr".

Observatorii „Promo-Lex" menționează că socialiștii și-au prezentat public candidații în 43 din 46 circumscripții uninominale, formate pe teritoriul Moldovei, cu mult înainte de startul campaniei electorale. Partidul "ȘOR" și-a folosit reprezentanții mandatați în regiunile, care în majoritate coincid cu circumscripțiile uninominale, Partidul «Acțiune și solidaritate» și «Platforma DA» în perioada preelectorală au anunțat că au înaintat candidații potențiali, care urmau să treacă filtrele de integritate.

Folosirea abuzivă a resurselor administrative constituie o temă aparte. Asociația „Promo-Lех" numește cel puțin două partide, acțiunile cărora pot fi calificate astfel: PDM și PSRM.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

alegeri , parlament , încălcări

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.