12 februarie 2019, 16:55 Realitatea moldovenească views 15486
Educația este una din cele mai mari probleme ale comunității rome
12 februarie 2019, 16:55 Realitatea moldovenească views 15486

Educația este una din cele mai mari probleme ale comunității rome

Educația este una din problemele cele mai stringente ale comunității rome din Republica Moldova.

Circa 80% din populația romă este analfabetă, iar din cauza lipsei de studii aceștia nu se pot încadra în cîmpul muncii, respectiv, nu au nici poliță medicală pentru a avea acces la servicii medicale în baza acesteia, nimerind astfel într-un cerc vicios. Declarații în acest sens a făcut Valeriu Căldăraru, director executiv al Asociației Naționale al Mediatorilor Comunitari, la o conferință de presă la IPN, cu ocazia lansării postului de radio Radio Patrin FM.

Referindu-se la activitatea Guvernului în ameliorarea situației romilor, Valeriu Căldăraru a menționat Planul de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2016-2020, care, potrivit lui, este unul foarte bun, dar care nu este implementat în totalitate, pînă acum fiind realizat doar 0,8% din acesta. El spune că în cadrul Planului sînt alocați bani doar pentru angajarea mediatorilor comunitari, lucru pe care primarii din localități nici nu vor să-l facă, inventînd diverse motive. Valeriu Căldăraru speră că prin intermediul Radio Patrin FM, vocea romilor să fie în sfîrșit auzită. „În Soroca avem o comunitatea de circa 10 mii de etnici romi și pînă acum nu s-a făcut nimic pentru ca vocea romilor să fie auzită".

În cadrul emisiunilor radio, spune Valeriu Căldăraru, vor fi invitați reprezentanți ai comunității rome, dar și ai autorităților publice locale și centrale pentru a discuta problemele acestora. El mai spune că, actualmente, partidele politice încearcă să manipuleze comunitatea romă prin diferite acțiuni ca aceștia să meargă să voteze pentru ele. Bărbatul a îndemnat romii să meargă la vot, dar să aleagă singuri, conștient, concurenți electorali care cred ei că vor schimba situația romilor în Republica Moldova.

Marin Alla, reprezentantul Coaliției Vocea Romilor speră că pînă în 2020 vocea romilor va fi auzită nu doar în Soroca, dar și pe întreg teritoriul țări, în contextul viitoarei acoperiri naționale a Radio Patrin FM. El spune că societatea romilor și-ar dori să fie creată o Agenție a romilor care să se ocupe de susținerea acestei etnii. În acest sens, Marin Alla a venit cu un apel către viitorul Parlament și Guvern ca aceștia să reacționeze la problemele romilor pentru că în caz contrar romii riscă să nu participe în viața socială, dar și cea politică. Coaliția Vocea Romilor întrunește 34 de organizații.

Postul de radio Radio Patrin FM a fost lansat oficial luni, 11 februarie. Acesta va avea emisie locală, în Soroca, pe frecvența 103,6Mhz. Postul de radio poate fi ascultat și online, accesînd www.radiopatrin.md. Acesta este disponibil și printr-o aplicație cu același nume, activă doar pentru dispozitivele cu sistem de operare android. Apariția postului de radio este un răspuns la necesitatea combaterii discriminării și stereotipurilor care există în țară față de comunitatea romă. Lansarea postului de radio a fost posibilă datorită unui proiect susținut financiar de către autoritățile Regatului Țărilor de Jos.

 

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

romi , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
499 locuitori

Lupa-Recea este un sat din cadrul comunei Codreanca, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Satul Lupa-Recea a fost menționat documentar în anul 1431. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.