28 februarie 2019, 12:50 Realitatea moldovenească views 13903
Observatorii au apreciat alegerile în parlament
28 februarie 2019, 12:50 Realitatea moldovenească views 13903

Observatorii au apreciat alegerile în parlament

În zilele următoare Curtea Constituțională se va expune asupra legitimității alegerilor parlamentare din 24 februarie. Înalta Curte va trebui să aprecieze cît de semnificative au fost abaterile de la legislația în vigoare și dacă acestea au putut influența rezultatele exprimării voinței cetățenilor moldoveni.

Dacă unii observatori și politicieni menționează că scrutinul a trecut fără încălcări serioase, alții pun la îndoială corectitudinea procesului electoral. Printre cele mai des menționate și mai discutate lacune vedem greșelile din listele alegătorilor, încălcarea dreptului la un vot secret și transportarea organizată a alegătorilor. Au mai răsunat și învinuiri de corupere a electoratului și de utilizare largă a resurselor administrative.

"Se putea și mai bine"

Mai bine de patru mii de observatori naționali și internaționali, acreditați de CEC, au monitorizat parlamenatrele din 24 februarie. Fără atenția lor nu a rămas nici unul din cele 2141 sectoare electorale deschise în Moldova și peste hotarele ei. Majoritatea dintre ei au menționat faptul că implementarea sistemului electoral mixt și organizarea în paralel a referendumului au cauzat anumite confuzii în procesul electoral. În timp ce unii observatori și politicieni consideră că alegerile au trecut fără încălcări grave, alții pun la îndoială corectitudinea lor.

Concluziile preliminare ale misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor în Moldova vorbesc despre aceea că, în fond, drepturile cetățenilor au fost respectate. Potrivit reprezentanților organizațiilor, majoritatea aspectelor tehnice au fost gestionate profesional la toate nivelurile. În același timp, observatorii menționează o serie de cazuri de transportare organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. În opinia lor, în acest context va trebui să se afle dacă a avut loc coruperea electoratului. "Procesul de numărare a voturilor a fost apreciat mai puțin pozitiv, dat fiind că nu întotdeauna au fost respectate procedurile", se spune în raport.

Numeroșii observatori ai misiunii Institutului republican internațional (IRI) au vizitat la 24 februarie, 223 de sectoare electorale din țară și au constatat, că alegerile au trecut fără încălcări serioase. "Deși, se putea și mai bine", a menționat James Kolbe, șeful misiunii și membru al Congresului SUA.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

votare , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
31 locuitori

Sagaidacul de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 19 km de oraşul Criuleni şi la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 31 de oameni. Satul Sagaidacul de Sus a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.