19 martie 2019, 10:50 Realitatea moldovenească views 12052
27% dintre tinerii moldoveni nu lucrează și nu studiază
19 martie 2019, 10:50 Realitatea moldovenească views 12052

27% dintre tinerii moldoveni nu lucrează și nu studiază

Mai mult de 27% dintre tinerii moldoveni cu vîrsta între 15-29 ani nu lucrează și nu studiază.

Aceasta nu este o tendință bună și trebuie elaborate politici specifice pentru rezolvarea problemei, însă ea poate fi rezolvată în mod cuprinzător, deoarece se bazează pe problemele sărăciei și migrației părinților.

Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că creșterea numărului tinerilor cu vîrsta între 15-29 ani, care nu lucrează și nu studiază, este o tendință constantă în lume.

Potrivit lui Popovici, mulți oameni de știință au investigat acest fenomen, acest grup și au ajuns la concluzia că apariția grupului respectiv se explică prin procese destul de complexe care apar în societate. Aceasta este, în primul rînd, sărăcia în societate, lipsa muncii, lipsa oportunității de a obține o educație bună și de calitate.

Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării a subliniat că în ultimul timp există tendința lipsei posibilității de a continua învățătura din cauza problemelor materiale. "Sărăcia își face treaba și duce la faptul că mulți copii nu pot studia în liceu, nu pot studia în alte localități, deoarece nu au resurse financiare și material suficiente. Prin urmare, unul dintre motivele acestui fenomen este sărăcia în societate", a subliniat Corneliu Popovici, menționînd că în Moldova, potrivit statisticilor, în ultima vreme procentul persoanelor sărace este în creștere.

Potrivit lui, un alt motiv este rezultatul proceselor de migrație. "Asta înseamnă că părinții pleacă la muncă. Ei trimit bani copiilor. Copiii lor trăiesc cu banii primiți și nu consideră că este necesar să găsească o slujbă. Aceasta nu este o tendință bună. Și cu acest lucru trebuie de făcut ceva. Trebuie să dezvoltăm politici specifice pentru rezolvarea problemei, iar problema poate fi rezolvată doar pe scară largă, pentru că problemele economice, sociale, problemele de management, de cultură și educație sînt în strînsă legătură ", a spus consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și educației. de cercetare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

tineret , studii , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1720 locuitori

Ucrainca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ucrainca și Zviozdocica. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 104 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1720 de oameni. Satul Ucrainca a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.