20 martie 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 11541
Poluarea ucide anual 5000 de oameni în Moldova
20 martie 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 11541

Poluarea ucide anual 5000 de oameni în Moldova

Numărul de decese premature ce ar fi legate de poluarea aerului a fost revizuit în direcția creșterii și se ridică la circa 790.000 anual în toată Europa, dintre care aproape 5.400 în Republica Moldova, relevă un studiu publicat de revista European Heart Journal.

Conform cercetătorilor care au folosit noi date privind rata de mortalitate și cauzele producerii acestora, poluarea scurtează în mediu cu 2,2 ani speranța de viață a europenilor și cu aproape 5 ani pe cea a moldovenilor.

Potrivit autorilor, rata mortalității premature în Europa ca urmare a poluării diferă de la o ţară la alta şi oscilează între 98 de cazuri la 100.000 locuitori în Marea Britanie, 154 de cazuri la 100.000 locuitori în Germania la peste 200 de cazuri la 100.000 locuitori în state precum Bulgaria, Croaţia, România, Moldova sau Ucraina.

Studiul sugerează, însă, că impactul asupra sănătății impus de poluarea aerului înconjurător în Europa este mult mai mare decît se presupunea anterior, care poate este mai mare decît cel provocat de fumat, deși este supus unei incertitudini considerabile.

Astfel, datele din studiu relevă că rata de mortalitate ca urmare a condițiilor de mediu degradate, din care aproximativ jumătate cauzate de poluarea atmosferică (în aer liber), este de aproape 3 ori mai mare decît estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (269.000 de cazuri pe an în Europa şi 2,4 milioane în lume).

"Rezultatele noastre arată că înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabile, curate, ar putea reduce semnificativ mortalitatea din cauza poluării aerului şi respectiv creşte speranța de viață", se constată în studiu.

„Îmbunătățirea calității aerului în Europa este realizabilă și este o acțiune foarte eficientă pentru a îmbunătăți sănătatea publică", spune autorul principal al cercetării, Thomas Munzel de la Universitatea din Mainz, Germania.

Pentru aceasta, oamenii de știință susțin că sînt necesare acțiuni proactive ale guvernelor, iar realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice, ar putea duce la o reducere cu circa 55% a ratei mortalităţii ca urmare a poluării.

Alte reduceri sînt posibile prin controlarea suplimentară a altor surse de poluare industrială și agricolă.

De notat că anul trecut un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) arăta că transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special cu poluanţii nocivi, cum ar fi dioxidul de azot şi pulberile în suspensie PM2,5.

Se estima că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 422.000 de decese premature în 41 de ţări europene în 2015.

Pe de altă parte, anterior, un audit realizat de Curtea de Conturi din Moldova punea la îndoială veridicitatea datelor privind starea mediului și poluarea, pe care le prezintă autoritățile, atît în documente naționale, cît și în cele trimise la structurile internaționale.

Autorii susțineau că monitorizarea calității aerului în Republica Moldova se efectuează cu inventar vechi procurat încă în anii 1970-1978, iar țara nu are nici o stație de monitorizare mobilă a calității aerului.

Sursa: www.mold-street.com

Cuvinte cheie:

poluare , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.