21 martie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 15217
Credite în valoare de 1,8 miliarde de lei pentru moldoveni
21 martie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 15217

Credite în valoare de 1,8 miliarde de lei pentru moldoveni

Cererea la creditele bancare a crescut puternic şi a ajuns la o valoare de 1,8 miliarde de lei în luna februarie, cu circa 700 milioane de lei peste nivelul din perioada similară a anului precedent.

Cererea pentru credite este stimulată de reducerea ratei dobînzii la finanțările în monedă națională, care a coborît în februarie la minimul istoric de 8,30 la sută anual, față de 9,47 la sută în a doua lună a anului trecut, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Perioada cu dobînzi relativ mici va continua, în condițiile unui excedent de lichiditate în sistemul bancar, sînt de părere experții financiari. „Pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobîndă și creșterii cererii la credite din partea persoanelor fizice, intermedierea bancară consemnează un ritm pozitiv de creștere", constata recent Centrul Analitic Independent „Expert-Grup". Experții menționau că se extinde volumul de credite noi acordate pentru procurarea/construcția imobilului, sau pentru consum, dar și ritmul de creditare a persoanelor juridice tinde să se accelereze.

Dobînda la împrumuturile bancare în lei a urmat un trend descendent după ianuarie 2009, cînd rata urcase la 23,25 la sută per total sistem, iar creditele contractate de persoanele fizice au atins un nivel și mai înalt, de 24,19 la sută. A urmat o perioadă lungă a ieftinirii finanțărilor bancare, care erau oferite în noiembrie 2014 la o rată ponderată pe sistemul bancar de 9,81 la sută anual, însă ca urmare a crizei bancare aceasta a revenit pe creștere și a atins nivelul maxim din ultimii ani de 16,09 la sută în ianuarie 2016. Ulterior, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală s-a profilat o tendință de reducere constantă a ratei dobînzii.

Potrivit datelor BNM, băncile au acordat în luna februarie 2019 credite în monedă națională în sumă de 1 miliard 795 milioane de lei, cu circa 350 milioane mai mult decît în prima lună a anului 2018. Peste 89 la sută din credite au fost oferite pe o perioadă mai mare de 12 luni la o dobîndă de 8,22 la sută anual.

Persoanele fizice au contractat credite în lei la o rată medie de 7,65 la sută, după ce trei luni la rînd rata s-a menținut la nivelul de 7,44 la sută anual, iar dobînda medie la creditele pentru imobil a fost de 6,22 la sută. Statisticele bancare arată că în februarie acest an populația a contractat credite pentru imobil în sumă de 235,6 milioane de lei, față de 74,06 milioane în perioada similară a anului precedent.

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,46 la sută. Pe fondul ieftinirii împrumuturilor în lei, agenții economici și populația a contractat în februarie 2019 credite în valută în sumă echivalentă cu 712 milioane de lei, de două ori și jumătate mai puțin decît în monedă națională.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

credit , banca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
2042 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 5 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2042 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.