23 martie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 16541
“Clanul” lui Șor în parlament. Partea 2-a
23 martie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 16541

“Clanul” lui Șor în parlament. Partea 2-a

Continuăm să facem cunoștință cititorilor noștri cu biografiile deputaților partidului "Șor", prezenți în parlamentul moldovenesc pentru prima oară.

Numele de fată – Guțuleac. Născută în 1986. De profesie - economist, jurist, magistru în drept. Secretar general al partidului "Șor". A învățat în același liceu cu Ilan Șor și Marina Tauber. Director comercial al companiei "DFM" (deține rețeaua de magazine Duty Free de la hotarele Moldovei cu România și Ucraina și în aeroportul Chișinău, administrată de familia lui Șor). Figurează în raportul Kroll-1 alături de Ilan Șor și Marina Tauber.

Potrivit investigației companiei americane de anchetă corporativă și evaluare a riscurilor, la 15 mai 2013, Maria Guțuleac a achiziționat 4,98% din acțiunile BC "Banca Sociala". "Sursele mass-media din Moldova au numit-o "șefa administrației" lui Ilan Șor, precum și "reprezentanta fondului în numele lui Miron Șor". Informațiile suplimentare furnizate de BNM confirmau faptul că Guțuleac este verișoară cu Ilan Șor și e căsătorită cu Serghei Albot, numit în funcția de vicepreședinte "Unibank" în decembrie 2012, și devenit președinte la"Banca Socială" în decembrie 2013", susținea raportul Kroll.

Serghei Albot este vechi prieten cu Ilan Șor. Din postura de președinte "Unibank", atrăgea mijloace financiare în obligațiunile băncii și pe conturile ei de depozit. Investigația jurnalistică publicată de moldova.org susținea că în conturile "Unibank" au fost înregistrare intrări de milioane din partea a trei bănci rusești – "Газпромбанк", "Алефбанк" și "Метробанк". Prin diverse scheme, acești bani erau transferați în conturile de la "Banca Socială" și "Banca de Economii", cu acordul tacit al lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul de atunci al Băncii Naționale, după care erau scoși în offshore. La finele anului 2013, Serghei Albot a fost numit președinte la "Banca Sociala", înlocuindu-l pe Vladimir Suetnov, care decedase. "Chiar dacă Albot a condus "Banca Socială" timp de jumătate de an, activitatea lui s-a soldat cu falimentul uneia dintre cele mai mari bănci din țară", se spunea în investigația de pe moldova.org.

În 2015, numele Mariei Albot-Guțuleac figura în mărturiile lui Ilan Șor contra ex-premierului Vladimir Filat. Șor anunța atunci că Guțuleac(după căsătorie –Albot) transfera bani în conturile persoanelor apropiate lui Filat, precum și achita pentru el zborurile charter, închirierea iahturilor și a automobilelor în străinătate. Ulterior, în 2016, Albot-Guțuleac a fost interogată ca martor în dosarul Filat. Ea a confirmat mărturiile lui Șor în acest dosar.

Ca director comercial al companiei DFM, reieșind din declarația despre venituri și avere, depusă la CEC, Maria Albot a cîștigat 17,4 mii lei. Plus la aceasta, a primit o donație de 150 mii lei și o indemnizație de 53,3 mii lei. Iar soțul ei a primit o donație în mărime de 200 mii lei. Asta în timp ce anul trecut Albot a luat în leasing, de la Victoria Leasing, un automobil nou Mercedes 250 D, care a costat 56 mii euro. Deține un apartament cu suprafața de 87 m.p. cu un preț de 810 mii lei. Este membru al consiliului de administrare al organizației obștești "Pentru Orhei".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ilan Shor , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2795 locuitori

Mitoc este un sat şi comună din raionul Orhei. Mitoc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2795 de oameni. Satul Mitoc a fost menționat documentar în anul 1659.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.