26 martie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 14978
Construim apeducte, dar uităm de sistemele de canalizare
26 martie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 14978

Construim apeducte, dar uităm de sistemele de canalizare

Problema calității și cantității apei din Republica Moldova devine una destul de stringentă, în condițiile în care în țara noastră se construiesc tot mai multe apeducte, iar, paradoxal, se uită a fi construite și canalizări.

O declarație în acest sens a fost făcută de consilierul prezidențial, Corneliu Popovici, pentru Noi.md.

Potrivit acestuia, în Republica Moldova, în jur de 50% din apele subterane nu pot fi folosite fără o prelucrare preventivă, iar 85% din apele care le avem în fîntîni conțin un șir de elemente chimice, care pot afecta sănătatea oamenilor.

"O cauză a situației create este poluarea și, în mod special, indiferența și incompetența autorităților publice locale. În localitățile din țara noastră nu este atrasă o atenție cuvenită protejării resurselor de apă. În țara noastră sînt create gropi cu deșeuri chiar în interiorul localităților. Deșeurile de la animale, de asemenea, sînt aruncate în zone, care duc la poluarea apelor", a declarat Corneliu Popovici.

Acesta a menționat că, din cauza lipsei unor sisteme de canalizare, apele reziduale ajung în izvoarele subterane din țara noastră și, drept urmare, poluează.

Potrivit consilierului, în țara noastră există problema nu doar a calității apei, dar și a cantității.

"Avem de două ori mai puține rezerve de apă, decît ar trebui să avem pentru a putea asigura populația cu apă potabilă. O altă problemă este și faptul că în Republica Moldova nu există un sistem de epurare a apelor reziduale", a punctat consilierul.

Potrivit lui, toate acestea duc la înrăutățirea calității apei, iar, în final, au de suferit oamenii. Așa cum s-a întîmplat și la gimnaziul numărul 74, din Tohatin, unde 12 elevi au ajuns pe patul de spital în uruma unei infecții cu norovirusuri - un grup de virusuri foarte contagioși care au fost găsiți în apa de la blocul alimentar al instituției.

Corneliu Popovici a menționat că pentru a evita astfel de cazuri pe viitor și, totodată, a îmbunătăți situația în cazul calității apelor, în țara noastră trebuie să fie elaborate politici în domeniul respectiv, care se să țină cont de necesitățile Moldovei.

"Politicile respective trebuie să vizeze insclusiv asigurarea unei calități a apelor, de asemenea ele trebuie să garanteze o protejare a resurselor acvatice de la sursele de poluare. Autoritățile publice locale ar atrebui să introducă anumite penalizări inclusiv pentru reprezentanții publici care nu respectă normativele în ceea ce priveste asigurarea cu apă calitativă a cetăților", a conchis Popovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

apeduct , canalizare , Corneliu Popovici

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1454 locuitori

Cîrnăţenii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîrnăţenii Noi și Sălcuţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de oameni. Satul Cîrnăţenii Noi a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.