16 mai 2019, 14:00 Realitatea moldovenească views 13426
Cîți tați din Moldova și-au luat concediu paternal în ultimii ani
16 mai 2019, 14:00 Realitatea moldovenească views 13426

Cîți tați din Moldova și-au luat concediu paternal în ultimii ani

În anul 2018, aproape 3.000 de tați și-au luat concediu paternal, iar mărimea medie a indemnizației acordate este de 4392 lei.

Concediul paternal este prezentat de autorități ca fiind „un pas important realizat de Republica Moldova" pentru consolidarea familiilor și respectarea drepturilor acestora.

Concediul poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ca tatăl să fie alături din primele zile de viață. „În așa mod, asigurăm o reciprocitate în familie", a declarat secretarul de stat în domeniul asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Acesta se acordă în baza unei cereri în formă scrisă. Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decît mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care este achitată din fondul de asigurări sociale, notează agora.md.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează într-un comunicat de presă că, începînd cu 1 ianuarie 2019, a fost majorat cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, pînă la 6303 lei. În primul trimestru al acestui an, au fost acordate peste șase mii de indemnizații. La fel, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, de la 540 la 640 de lei.

Și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină a crescut de la 270 la 320 de lei. Totodată, în cadrul programului „O nouă viață", 13000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuți au fost acordate de la începutul anului și pînă acum.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

concediu , tata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
263 locuitori

Şoltoaia este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Satul Şoltoaia a fost menționat documentar în anul 1706.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.