18 mai 2019, 15:30 Realitatea moldovenească views 19519
America ne-ar putea ajuta mult, dar…
18 mai 2019, 15:30 Realitatea moldovenească views 19519

America ne-ar putea ajuta mult, dar…

Ce așteptări avem de la Statele Unite ale Americii 

  • America este democrația supremă, la baza căreia stă puterea aleasă pe cale democratică. Exemplu – actualul președinte american Donald Trump, care nu este pe placul a 80% din elita americană (inclusiv conducerea Partidului Republican), dar a fost ales de majoritate, iar alegerile au fost recunoscute.  
  • Decenii în șir America a dus popoarelor din alte țări, inclusiv moldovenilor, ideea umanismului, libertății și democrației .
  • Ne-am dori ca anume acesta să fie rolul inestimabil al Americii în Republica Moldova. Să-și folosească influența pentru ca puterea să fie aleasă democratic și nimic să nu încurce transmiterii puterii de la o formațiune politică la alta, de la o coaliție – la alta. 
  • Ne-am dori ca America să nu promoveze interesele altor state în Moldova, ci să încerce să ajute la dezvoltarea tinerei democrații moldovenești, ca aceasta să se instaureze pentru totdeauna. Pe termen lung, o asemenea politică este favorabilă pentru SUA.  
  • Avem nevoie de ajutorul SUA în reintegrarea țării cu Transnistria.
  • Reprezentanților Americii (diplomați și alți angajați ai Departamentului de stat) pot să nu le placă niște politicieni sau partide politice din RM, însă poporul moldovenesc trebuie el însuși să susțină toate testele, inclusiv testul democrației, și să dibuie calea spre prosperare.  
  • Avem nevoie de consultingul de calitate al SUA pentru dezvoltarea rapidă a economiei, da nu de reforme de dragul reformelor sau de sfaturi care ne duc spre degradare. 
  • Nu avem nevoie de pomeni, ci de ajutor în vederea creării unui sistem financiar capabil să dezvolte familiile și afacerile.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
319 locuitori

Ocniţa-Răzeşi este un sat din cadrul comunei Cucuruzeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Ocniţa-Răzeşi a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.