22 mai 2019, 12:25 Realitatea moldovenească views 9386
Cum să ne lecuim de ”orbul gunoaielor”?
22 mai 2019, 12:25 Realitatea moldovenească views 9386

Cum să ne lecuim de ”orbul gunoaielor”?

De fiecare dată, în zilele libere cu ocazia unor sărbători mari, orășenii se îndreaptă masiv spre zonele verzi, pentru a sărbători la natură: unii preferă pădurile din extravilan, iar cei care nu dispun de transport se mulțumesc cu parcurile capitalei.

Dar și în primul, și în al doilea caz, printre compatrioții noștri se găsesc persoane care lasă în urma lor grămezi de gunoaie, fără a cugeta asupra faptului, că astfel dăunează mediului, creează probleme angajaților serviciilor comunale și disconfort celorlalți cetățeni. Fenomenul a devenit atît de obișnuit, încît s-a transformat într-o adevărată problemă, care necesită rezolvare.

Nici urmă de salubritate

Șirul de sărbători, - pascale și de mai, - încheiat acum două săptămîni, a dat multă bătaie de cap serviciilor comunale ale capitalei. Cei care s-au plimbat în acele zile prin parcurile Chișinăului nu puteau să nu observe mormanele de gunoaie lăsate de orășenii neglijenți: obiecte de plastic și de sticlă, pungi de polietilenă, veselă de unică folosință, cutii de carton și diverse deșeuri menajere.

Jurnalistul Noi.md, care după sărbători s-a pomenit în parcul Valea Trandafirilor, a discutat cu angajații întreprinderii municipale Spaţii verzi, care au calificat atitudinea unor orășeni față de natură ca fiind o porcărie. Interlocutorul Noi.md regretă faptul că după sărbători sporește mult volumul lor de muncă. "Cum să fim primiți în Europa, dacă oamenii noștri nici gunoiul nu știu să-l adune după ei?", se întreba el retoric. Deși înainte de Paști parcul Valea Trandafirilor a fost salubrizat și pregătit pentru cea mai mare sărbătoare a creștinilor, după sărbătorile de mai aici iarăși s-au acumulat tone de gunoi. Unii lasă toate deșeurile în locurile unde au sărbătorit, fără a se trudi să le adune, barem, într-o pungă. Alții, chiar dacă le adună în saci, nu le mai duc la containerele special instalate în parcuri. Este foarte dificil să învingi atitudinea indiferentă față de natură a multor persoane mîrșave – nu-i disciplinează nici anunțurile speciale, care interzic aruncarea gunoiului, aprinderea rugurilor și tăierea crengilor.

După sărbători, în cadrul unei ședințe operative de la primărie, șeful ÎM Spaţii Verzi, Serghei Carp, nu s-a lamentat cu privire la proasta creștere a unor chișinăueni, ci a vorbit despre acțiunile întreprinse de serviciul pe care îl conduce. În fiecare sector al Chișinăului au fost formate grupuri operative, zilnic la lucrările de salubrizare a zonelor verzi erau atrași cîte 38 de muncitori, care adunau gunoaiele din teritoriile aflate în îngrijirea întreprinderii – parcuri, scuaruri etc. Dar cum nu s-ar fi străduit angajații ÎM Spaţii Verzi să se isprăvească rapid cu sarcinile puse, pentru efectuarea întregului volum de lucru a fost nevoie de un timp destul de îndelungat.

O priveliște jalnică a zonelor verzi a descoperit și primarul general interimar Ruslan Codreanu. Potrivit lui, în zilele de sărbătoare orășenii au demonstrat odată în plus, că nu le prea pasă de curățenie.

"Încă o dată îi chem pe locuitorii Chișinăului să păstreze curățenia, să nu facă murdărie, căci toată lume știe: e curat nu acolo unde se mătură, dar acolo unde nu se face gunoi", s-a adresat orășenilor R.Codreanu. "Majoritatea angajaților de la întreprinderile Spaţii Verzi, Autosalubritate, gospodăria locativ-comunală vin de la Strășeni, Anenii Noi, Călărași, din suburbiile Chișinăului. Ei vin zilnic în capitală pentru a face curățenie, așa că este un păcat al chișinăuenilor să nu păstreze această curățenie. După sărbători, nu a rămas nici urmă din salubrizarea făcută în timpul campaniei de primăvară. De aceea trebuie să mai ieșim o dată în parcuri și scuaruri, în locurile publice, pentru ca să adunăm mizeria lăsată de orășeni.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Gunoiște , deşeuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1883
Populația:
1254 locuitori

Grigorievca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Grigorievca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Căușeni și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1254 de oameni. Satul Grigorievca a fost menționat documentar în anul 1883.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.