04 iunie 2019, 10:25 Realitatea moldovenească views 10466
Astăzi începe BAC-ul
04 iunie 2019, 10:25 Realitatea moldovenească views 10466

Astăzi începe BAC-ul

Examenul național de bacalaureat, sesiunea 2019, începe marți, 4 iunie, și se va încheia pe 21 iunie. La sesiune s-au înscris 17754 de candidați, dintre care 2478 sînt restanțieri din sesiunile anterioare.

Probele de examen încep la ora 9.00. În total, au fost organizate 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 sînt în municipiul Chișinău, transmite IPN.

Astfel, astăzi, candidații alolingvi vor da examenul la limba de stat. Pe 7 iunie, toți candidații vor avea examenul la limba de instruire și pe 11 iunie – la limba străină. În acest an, puțin peste o mie de elevi, care au obținut medalii la olimpiade, vor obține nota „10" din oficiu la proba de examen la limba străină. Pe 14 iunie, va avea loc examenul de profil: matematică pentru profilul real, istoria pentru profilul umanist. La fel, examenul la profilul arte și sport. Pe 18 iunie, candidații vor susține proba de examen la solicitare. Ei pot alege dintre discipline precum: geografia, fizica, chimia, biologia, matematica, istorie și informatica. Pe data de 21 iunie are loc ultimul examen la limba maternă: ucraineană, bulgară sau găgăuză.

Întrebat cum va lupta cu candidații care fac tentative de a copia, Anatol Topală, directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare a menționat că, dacă în primii ani după introducerea camerelor de luat vederi, numărul celor care încercau să copieze și erau eliminați de la examen depășea o mie de candidați, pe parcursul anilor acest număr a scăzut, ajungînd anul trecut la cîteva persoane. Potrivit lui, absolvenții nu mai vor să riște să ia notă insuficientă la toate examenele din cauza unei tentative de a copia.

Vorbind despre testele propuse candidaților, Anatol Topală a menționat că toate se bazează pe programa școlară. Verificarea lucrărilor de examen va avea loc în perioada 4-24 iunie. Rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat la data de 26 iunie. În perioada 26 și 27 iunie, se vor putea depune cererile pentru contestație. Afișarea rezultatelelor în urma examinării contestațiilor, la centrele de bacalaureat, se va face pe 4 iulie.

Cei care nu au reușit să susțină examenul pot depune cererile de participare în sesiunea suplimentară, în perioada 4 iulie – 5 iulie.

Diplomele de bacalaureat se vor elibera în perioada 8 iulie – 9 iulie.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

examen , bacalaureat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
3585 locuitori

Şerpeni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Şerpeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şerpeni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Anenii Noi şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3585 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează dina nul 1517.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.