05 iunie 2019, 10:45 Realitatea moldovenească views 9782
Popovici: Trebuie modificat modelul economic al existenței școlilor în sistemul de învățămînt
05 iunie 2019, 10:45 Realitatea moldovenească views 9782

Popovici: Trebuie modificat modelul economic al existenței școlilor în sistemul de învățămînt

Sistemul educațional din Moldova este bolnav, iar modelul economic actual al existenței școlilor în sistemul de învățămînt este geșit și trebuie schimbat.

Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova, pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că există probleme cu funcționarea școlilor în care studiază reprezentanții minorităților naționale, încercări de a le închide și fiecare caz este analizat individual.

Corneliu Popovici a spus că recent a avut loc o încercare de a închide școala în care studiau elevi majoritatea fiind de naționalitate bulgară. Li s-a propus să meargă la o școală rusă, ceea ce ar duce la faptul că ei nu vor putea învăța limba bulgară.

"Situația a fost rezolvată cu ajutorul Ambasadei Bulgariei în Moldova, a fost găsită finanțarea necesară pentru această școală. În acest mod, pot fi găsite soluții la astfel de probleme. Dar, în ansamblu, sistemul educațional din Moldova este bolnav, iar modelul economic actual al existenței școlilor în sistemul de învățămînt este eronat și trebuie schimbat", a subliniat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

El a subliniat că este necesar, în primul rînd, să plecăm de la interesele copiilor și nu din considerente economice efemere.

"Trebuie să reieșim din interesele copiilor, interesele viitoarei generații, din faptul că fiecare copil are dreptul să studieze în satul său și să nu-și riște viața și sănătatea, deplasîndu-se zeci de kilometri zilnic. Acești copii nu pot frecventa anumite cercuri extrașcolare, ore suplimentare. Programul lor depinde de calendarul autobuzului școlar", s-a revoltat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.