21 iunie 2019, 15:49 Realitatea moldovenească views 5046
Moldova rămîne cu tot mai puțini studenți și universități
21 iunie 2019, 15:49 Realitatea moldovenească views 5046

Moldova rămîne cu tot mai puțini studenți și universități

Numărul universităților din Republica Moldova este în descreștere, iar în următorii ani vor mai dispărea universități, fie prin comasare, fie că unele se vor desființa.

Și numărul de studenți scade, într-un ritm mai mare decât numărul universităților, aceștia preferând să plece la studii peste hotare. Problemele învățământului superior din Republica Moldova au fost discutate în ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass media a Parlamentului.

Contactat de IPN după ședință, președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Belostecinic a spus că, dacă în anii '90 existau 54 de universități, în prezent mai sunt doar 29, 17 dintre care sunt de stat și 12 particulare. Cauza acestei descreșteri este faptul că multe universități particulare nu au putut rezista numai cu banii încasați din taxele plătite de studenți și și-au închis porțile.

Și numărul studenților s-a redus, de la aproximativ 120 de mii în anul 2007 la 60 de mii în prezent. „Printre cauze nu se află doar factorul demografic, ci și faptul că oferta universităților din Europa și de peste ocean este una tentantă", a precizat Grigore Belostecinic. Acesta a mai spus că, pentru a stopa fenomenul, este necesar să se investească în sistemul de învățământ din Republica Moldova.

Un alt aspect discutat în ședința comisiei parlamentare a fost cel al contractelor care trebuie semnate între universități și studenții care beneficiază de studii la buget. „Încă din anul 1994, există o hotărâre de guvern în care se spune că fiecare dintre conducătorii instituțiilor de învățământ superior este obligat să încheie contract cu studenții admiși la buget și, din câte știu eu, sunt doar câteva universități care încheie astfel de contracte. Ulterior, dacă acești studenți nu vin în economia națională, sunt obligați să returneze banii pentru studii", a spus deputatul Adrian Lebedinschi, președintele comisiei.

Grigore Belostecinic a declarat pentru IPN că această hotărâre a fost aprobată în condițiile în care mulți dintre absolvenți nu vor să meargă să lucreze în localitățile rurale, unde sunt repartizați după absolvire. „Noi am fi obligat absolvenții să meargă în localitățile rurale să lucreze, dar statul nu mai oferă locuri de muncă. De asemenea, universitățile nu pot să impună absolvenților să plătească studiile dacă nu vor să lucreze în țară. Asta poate face doar statul, prin instanțele de judecată", a remarcat președintele Consiliului Rectorilor.

Grigore Belostecinic spune că există absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie care au început să întoarcă sau și-au luat angajamentul că vor întoarce banii de studii numai pentru a avea libertatea de a munci în altă țară.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

studenţi , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
2522 locuitori

Holercani este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Holercani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dubăsari și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Holercani a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.