02 iulie 2019, 11:20 Realitatea moldovenească views 2514
Nicu Popescu a calificat conflictul armat de pe Nistru drept un război civil
02 iulie 2019, 11:20 Realitatea moldovenească views 2514

Nicu Popescu a calificat conflictul armat de pe Nistru drept un război civil

După ce ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la București, ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a calificat conflictul armat de pe Nistru din 1992 drept un război civil, acesta a venit cu o explicație a poziției sale.

„În timpul conflictului din 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai Republicii Moldova. Pentru noi, toți locuitorii regiunii transnistrene au fost, sunt și vor fi cetățeni ai țării noastre. În același timp întotdeauna s-a cunoscut și recunoscut că forțele armate ale Federației Ruse nu au jucat un rol neutru și că au susținut acest conflict. Prin urmare, am fost martori ai unui conflict în care forțele armate rusești au susținut Tiraspolul. Am vrut să fac această precizare tocmai pentru a clarifica poziția mea prezentată astăzi la București", a comentat Popescu.

Ieri, la întrevederea ministrului de Externe al Republicii Moldova cu omologul său din România Teodor Meleșcanu, vorbind despre conflictului transnistrean, Nicu Popescu a spus: „Guvernul de la Chișinău are tot interesul să faciliteze, să ușureze viața concetățenilor noștri care, în virtutea unui război civil din 1992, trăiesc în regiunea transnistreană".

Declarația acestuia a stârnit mai multe critici. Printre cei care s-au expus dur este și președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă: „Nu este vorba doar despre susținerea conflictului de către armata rusă, cum incomplet afirma Nicu Popescu, este vorba despre agresiunea Rusiei asupra Republicii Moldova, în ziua în care eram primiți în ONU, 2 martie 1992, agresiune ordonată la Moscova și declanșată de armata rusă, dislocată ilegal în regiunea transnistreană, rezultatul acestei agresiuni fiind crearea și menținerea până azi a regimului separatist neconstituțional de la Tiraspol. Până și „pacea" a fost semnata cu Rusia, ca parte a conflictului", a comentat Chirtoacă.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Sursa: tv8.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1890 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ţînţăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1890 de oameni. Satul Țînțăreni a fost menționat documentar în anul 1800.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.