16 iulie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 3713
De unde apăreau bani pentru salariile din BARSETKĂ - opinie
16 iulie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 3713

De unde apăreau bani pentru salariile din BARSETKĂ - opinie

Omul de afaceri Dumitru Cebotarescu, fost candidat la Primăria capitalei, a prezentat în detalii schema în baza căruia funcționa Partidul Democrat, precum și sursele ilegale de finanțare ale acestuia.

Într-o analiză publicată pe facebook, Cebotarescu spune că "salariile din barsetkă" au stat practic la baza tuturor relelor și au permis PDM-ului să fie mai presus ca statul.

"Salarii pentru deputați, salarii pentru justiție de buzunar, salarii pentru primari, salarii pentru majoritatea șefilor din structurile de stat, salarii pentru toți care au jurat fidelitate partidului. Poate nu la toți, poate la jumătate. Asta era baza sistemului. Dacă primești salariul – lucrezi pentru cel care îți plătește salariu. E simplu și „genial” și poate ar fi lucrat mult timp dacă ar fi fost legal. Legalitatea și a fost punctul cel slab al sistemului construit de partid. Se plăteau salarii grase pentru lucruri ilegale și foarte des amorale", spune el.

Potrivit lui Cebotarescu, banii pentru "salariile din barsetkă" apăreau din resursele energetice, contrabandă, droguri, atacutri raider și delapidări de fonduri, afaceri, monopol, falimentarea intenționată a întreprinderilor de stat, licitații trucate, delapidări de fonduri, șantajarea oamenilor de afaceri.

”Companiile interpuse (fidele partidului sau create de oamenii partidului) la procurarea resurselor energetice adăugau bani la costul real a serviciilor sau produselor. Iar toată țara le plătea practic ca un tribut partidului”.

Omul de afaceri mai menționează că drogurile, contrabanda atacurile raider și delapidări de fonduri era o sursă destul de mare a suplinirii "barsetcii". "Sigur, întrebarea importantă e ce făceau persoanele și instituțiile responsabile care aveau datoria să apere țara de astfel de ilegalități? Foarte simplu, primeau salarii din barsetkă, salarii care erau mai mari decît salariul de la stat".

Instaurarea favoriților exclusivi pentru produse și servicii pe practic toate piețele era o altă modalitate de abține sume colosale, spune Cebotarescu. O parte importantă din presiune se făcea prin adaosul comercial ori impunerea de a vinde pentru copeici. Exemple – Metalferos, Loteria Națională, Benzina și Motorina, mai afirmă sursa.

Potrivit lui, oamenii din PD recurgeau și la falimentarea întreprinderilor de stat și vinderea lor la sume derizorii persoane „interesate”, doar că tot din partid, ori din jurul partidului. Delapidările de fonduri de asemenea erau folosite la greu:  banii care au fost „cheltuiți” pe „drumuri bune”, ori alte cheltuieli „strategice” pe care nu le poți vedea peste o perioadă de timp.

Dumitru Cebotarscu mai afirmă că oamenii de afaceri erau șantajați și scuturați să suplinească bugetul de stat.

"Erau striviți de toate structurile partidului să plătească impozite. Unii erau așa de presați, că ajungeau într-un moment cînd se închideau, iar cei mai curajoși puteau fi chiar și închiși".

"De fapt, sistemul Barsetka ne-a arătat tot ce e mai putred în această țară, dar și ce își doresc oamenii. Dacă am învăța din aceste lecții și le-am utiliza nu pentru acumularea bogăției la șefii partidului sau la vreo 10 oameni din jurul lor, care s-au îmbogățit nebunește cît „ne-au guvernat”, am avea active destule pentru ca țara să iasă din veșnicul „proces de tranziție”, iar copii noștri să prindă o țară normală", a conchis Cebotarescu.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.