19 iulie 2019, 11:05 Realitatea moldovenească views 2896
Amenda pentru fiecare arbore defrișat ilegal ar putea creşte semnificativ
19 iulie 2019, 11:05 Realitatea moldovenească views 2896

Amenda pentru fiecare arbore defrișat ilegal ar putea creşte semnificativ

Deputatul Blocului ACUM, fracțiunea Platforma DA, Liviu Vovc, a semnalat într-o conferință de presă situația dezastruoasă în domeniul silviculturii, după ce a fost sesizat despre anumite ilegalități.

Potrivit politicianului, ar exista factori obiectivi (carențele în legislație și numărul insuficient de inspectori) care încetinesc redresarea situației, dar e nevoie stringentă de o sistematizare pentru a grăbi evaluarea, stoparea și crearea unui cadru de neadmitere a recidivării distrugerii fondului forestier al republicii.

„Codul silvic nou este mult mai bun decît legislația recedentă, oricum el este supus acum unor amendamente de îmbunătățire a cadrului legal. Voi insista ca acest Cod silvic să intre în vigoare cît mai repede pentru a fi de real ajutor și inspectorilor atunci cînd fac verificări în teren. Mi se pare foarte important că amenda pentru fiecare arbore defrișat ilegal va crește de circa 28 de ori", a spus Liviu Vovc.

Deputatul s-a referit la situații concrete de distrugere ilicită a pădurilor identificate în urma unui șir de controale efectuate inclusiv la insistența legislatorului. La ocolul silvic Bobeica doar la un singur canton au fost depistați 107 cioturi de stejar tăiați ilegal, ceea ce înseamnă că a fost sustras ilegal un volum de 75 metri cubi de masă lemnoasă.

„Actualul Cod silvic prevede un prejudiciu de doar 26 mii lei pentru o astfel de fraudă, pe cînd eu pledez pentru amendarea codului în așa fel încît aceeași fraudă să fie pasibilă de o amendă de peste 700 mii lei", a menționat deputatul.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

Defrișare , amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
344 locuitori

Bobocica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 344 locuitori. Satul Bobocica a fost înființat în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.