24 iulie 2019, 15:45 Realitatea moldovenească views 2834
Avem nevoie de minți savante și forță de muncă
24 iulie 2019, 15:45 Realitatea moldovenească views 2834

Avem nevoie de minți savante și forță de muncă

Adineauri, se vorbea despre nivelul înalt al șomajului în țara noastră, acum însă, reieșind din statistica oficială, se face simțită tendința inversă. Conform totalurilor anului 2018, numărul cetățenilor angajați în cîmpul muncii a trecut de 1 mln. 343 mii persoane, fiind cea mai mare rată de creștere din ultimii șase ani.

Asta în timp ce multe sfere ale economiei înregistrează un deficit de specialiști calificați. Poate oare fi restabilit echilibrul dintre cerere și ofertă?

Puțini savanți

În ratingul Global Talent Competitiveness Index 2018 (GTCI), care evaluează capacitatea statelor de a menține și atrage angajații pe piața muncii, Moldova a pierdut 11 puncte. În anul precedent, ea deținea locul 86 din 119 țări (între Ecuador și Vietnam). Indicele GTCI este elaborat în baza unei evaluări medii, reieșind din șase criterii: reglementarea pieței, atractivitatea pentru forța de muncă străină, posibilitatea unei creșteri personale, motivarea angajaților să rămînă pe piața muncii, nivelul de dezvoltare a sectorului tehnic și nivelul general de educație. Potrivit ratingului, în Moldova cea mai bună situație s-a creat în sfera educației. Aceasta se află pe locul 10 din 119 la numărul persoanelor cu studii superioare. Dar Moldova duce lipsă catastrofală de savanți și ingineri (poziția 115).

Dar dacă lipsa profesorilor încă nu a devenit un motiv de neliniște zilnică a angajatorilor, lipsa inginerilor calificați se resimte pretutindeni. În plus, economia națională are mare nevoie de persoane cu studii medii speciale, adică de muncitori de calificare înaltă. Conform Biroului Național de Statistică, cei mai solicitați ar fi specialiștii industriei textile și de confecții, specialiștii în transport și comunicații, muncitorii industriali calificați, specialiștii în construcții.

Continuarea articolului ctiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.