24 octombrie 2019, 11:45 Realitatea moldovenească views 3227
Igor Dodon: Cetățenii așteaptă ca politicienii să se ocupe de problemele lor și mai puțin de polemici și lupte politice
24 octombrie 2019, 11:45 Realitatea moldovenească views 3227

Igor Dodon: Cetățenii așteaptă ca politicienii să se ocupe de problemele lor și mai puțin de polemici și lupte politice

Rezultatul alegerilor locale din 20 octombrie, efectul acestora inclusiv în ceea ce privește colaborarea PSRM-ACUM, dar și alte subiecte de actualitate au fost abordate în cadrul unui interviu oferit site-ului Noi.md de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Alegerile locale s-au desfășurat fără surprize semnificative, cu rezultate care legitimează actuala majoritate guvernamentală, dar o și responsabilizează suplimentar. Sînteți mulțumit de rezultatul înregistrat de PSRM?

Mai întîi de toate, sînt mulțumit de modul în care s-au desfășurat aceste alegeri locale, pentru prima dată am avut alegeri cu adevărat libere, fără campanii murdare, fără acele presiuni care se făceau asupra candidaților în plan local, fără votanți transportați masiv cu autobuze, a fost o competiție electorală corectă și cred că acesta e un rezultat important pentru toate partidele, dar în primul rînd pentru evoluția democratică a țării.

Despre rezultatele alegerilor: cel puțin ceea ce avem în primul tur constituie o confirmare a evoluției care s-a înregistrat la parlamentare, inclusiv în ceea ce privește PSRM. Evident că sînt mulțumit să vad că partidul pe care l-am creat este nu doar cel mai reprezentativ în Parlament, dar și în teritoriu. Este partidul cu cea mai consecventă și consistentă evoluție din ultimii ani și cred că e bine că avem astfel de partide puternice, care reușesc să obțină încrederea unui număr atît de mare de cetățeni și se bucură de un suport constant din partea lor.

Acum important este ca partidele să formeze cît mai repede majorități în consilii și să se apuce de muncit serios pentru a rezolva problemele cetățenilor.

Apropo de acest lucru, se va păstra formatul alianței PSRM-ACUM și în teritoriu?

Asta urmează să hotărască partidele coaliției, am văzut ca doamna Greceanîi deja a lansat un apel la colaborare cu Blocul ACUM pentru formarea acestor majorități și apreciez inițiativa ei, cred că nu trebuie de întins prea mult, oamenii așteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales duminica, nu să se piardă în negocieri sau să înceapă lupte politice sau pentru funcții.

Cum apreciați rezultatul alegerilor din Chișinău?

Avem în sfîrșit șansa de a avea o capitală funcțională, cu un consiliu municipal a cărui activitate să nu mai fie blocată, avem pe de o parte PSRM care a obținut mai multe mandate decît a avut anterior, iar pe de altă parte Blocul ACUM, care a luat locul liberalilor în consiliu, locul celor care de atîta timp blocau activitatea și se ocupau doar de interese personale sau de grup. În ceea ce privește viitorul primar, urmează turul doi și cetățenii vor decide cui încredințează acest mandat, sper că vom avea un primar cu adevărat profesionist, care cunoaște în mod real problemele orașului și are soluții pentru rezolvarea lor.

Capitala nu are nevoie la conducere de oameni care să vină să învețe de la zero ce au de făcut, pășind din erori în greșeli, să le ia ani de zile pînă înțeleg ce se întîmpla în oraș. Chișinăul se află într-o criza profundă de administrare de atîția ani, de asta spun ca este nevoie ca viitorul primar și consiliul municipal să vină imediat cu acțiuni concrete pentru a scoate capitala din criza în care se află.

Este o situație în care nu au ce să caute dezbaterile geopolitice sau luptele politice, dar se așteaptă de la cei care vor să administreze Chișinăul să vina cu soluții eficiente și să le pună cît mai rapid în practică.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , interviu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2730 locuitori

Sadova este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Sadova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Amplasat în zona Codrilor, satul Sadova este situate la o distanţă de 14 km de oraşul Călăraşi şi la 48 km de Chşinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2730 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sadova datează din anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.