27 noiembrie 2019, 17:00 Realitatea moldovenească views 4568
Popovici, despre redenumirea limbii și istoriei: Avem alte priorități
27 noiembrie 2019, 17:00 Realitatea moldovenească views 4568

Popovici, despre redenumirea limbii și istoriei: Avem alte priorități

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, s-a referit într-un interviu recent la problema redenumirii limbii și istoriei, în condițiile în care acest subiect este dezbătut pe larg în societate, notează Noi.md.

Demnitarul a precizat că la ora actuală sînt alte priorități și alte chestiuni urgente care trebuie soluționate.

„Am mai menționat, este vorba despre: pregătirea către sezonul de iarnă, pregătirea pentru examenele de bacalaureat, asigurarea bunei funcționări a școlilor, atragerea profesorilor în sistem și multe alte chestiuni. Categoric voi insista ca orice speculații de natură politică să fie excluse din sistemul educațional. De asemenea, vor fi excluse orice încercări de a perturba sistemul și societatea moldovenească. Referitor la denumirea limbii, nu cred că vor fi discuții referitor la schimbarea denumirii limbii, nu găsesc necesar de a face această schimbare", a explicat Popovici în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova.

În ceea ce privește schimbarea denumirii disciplinei „Istoria Românilor", ministrul a declarat că atunci cînd se va decide modificarea programului școlar, mai întîi va fi consultată opinia experților internaționali.

„Cu siguranță sînt foarte multe opinii, de exemplu în România nu se predă disciplina care să se numească Istoria Românilor. Din anul 1997, mai mult de 20 de ani se ține cursul de Istorie.

O astfel de denumire are cursul respectiv și în Franța, Germania, deoarece unul din principiile actuale de predare a istoriei în școli este cel care să excludă etnocentrismul. Cred că asupra problemei noastre se vor expune experții atît naționali, cît și internaționali. De exemplu, pentru mine este foarte interesantă opinia Institutului Eckert din Germania, care practic este cel mai important institut de cercetări în domeniul predării istoriei, științelor sociale etc. Dacă vom recurge la modificări în curriculum, cu siguranță vom cere opinia experților", a subliniat Popovici.

„Mergem pe pragmatism și pe priorități", a adăugat ministrul Educației.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , limba , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
536 locuitori

Romanovca este un sat şi comună din raionul Leova. Romanovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 536 de locuitori. Satul Romanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.