02 ianuarie 2020, 12:15 Realitatea moldovenească views 3782
Anul „șocurilor politice”
02 ianuarie 2020, 12:15 Realitatea moldovenească views 3782

Anul „șocurilor politice”

Astfel numesc politologii anul 2019. Și, într-adevăr, anul care pleacă s-a remarcat în politica moldovenească printr-o serie întreagă de evenimente, care încă la început de an păreau pur și simplu imposibile.

Șocul nr. 1 - Căderea „regimului"

Cine la începutul anului 2019 și chiar după alegerile parlamentare din 24 februarie, ar fi presupus că vor trece doar cîteva luni și Partidul Democrat va fi alungat de la guvernare, iar liderul său, Vladimir Plahotniuc, care în presa de peste hotare era numit „stăpînul Moldovei" și „oligarh-autocrat", va fi nevoit să fugă din țară și să-și vîndă activele?

Pur teoretic, o astfel de posibilitate a existat, căci nu în zadar după alegeri, unii experți proeuropeni îndemnau în mod activ la crearea unei alianțe „anti-oligarhice" între PSRM și blocul ACUM. Potrivit fostului Reprezentant Permanent al Moldovei la ONU și la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, nu poate fi vorba de nici o coaliție de guvernămînt formată din PSRM și ACUM - ar trebui formată o majoritate ad-hoc aritmetică parlamentară anti-oligarhică, a cărei sarcină să fie înlăturarea protejaților conducerii PDM, demiterea procurorului general, Consiliului Superior al Magistraturii, CEC, alegerea altor noi și „crearea unor condiții minime pentru desfășurarea unor alegeri democratice normale - toate acestea ar putea fi realizate într-o lună".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

politica , Moldova , 2019

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
472 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Sevirova, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Florești și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 472 de oameni. Satul Ivanovca a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.