16 ianuarie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 3457
Moldova ar trebui să fie condusă de patrioți care își iubesc sincer țara
16 ianuarie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 3457

Moldova ar trebui să fie condusă de patrioți care își iubesc sincer țara

Cunoscutul întreprinzător, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca este cunoscut și prin activitățile sale sociale și politice și prin faptul că nu este indiferent sa față de soarta țării, a culturii și a sportului nostru. De aceea discuția cu el a depășit cu mult limita banală de totalizare a anului și de analizare a situației actuale, scrie Noi.md cu referire la Logos-Pres (LP).

„LP": - Vasile Afanasievici, Dvs. sînteți mulțumit de modul în care holdingul pe care îl conduceți a finalizat anul 2019?

- Da, sînt mulțumit pe deplin. Anul nu a fost rău din toate punctele de vedere. În toate domeniile de activitate ale companiilor noastre - vînzări de mașini, sectorul IT, sectorul serviciilor, unitățile de producție – am înregistrat o creștere. Este de remarcat faptul că majoritatea colegilor de afaceri au aceeași situație. Deși cu toții spunem că oamenii pleacă din țară, nu există destulă forță de muncă, baza consumatorilor este în scădere etc., dar economia crește cîte puțin. Creșterea indicatorilor companiilor noastre indică faptul că bunăstarea acelor persoane care muncesc sau care s-au întors în țară și au făcut ceva aici, este în creștere - acest lucru stimulează cererea internă pentru bunuri și servicii.

În același timp, dacă vorbim despre economia în ansamblu, nu putem fi mulțumiți atît de starea acesteia și de ritmul reformării sale. Deși aș îndemna societatea noastră, în special politicienii și conducătorii de diferite niveluri, să folosească cuvîntul „reformă" mai rar și doar în cazuri concrete. Fiecare guvern vine cu propriul său program de „reforme", face planuri grandioase și promite schimbări decisive, dar în realitate nu se schimbă nimic cardinal. În economia și societatea noastră, avem practic aceleași probleme-cheie ca acum 25 de ani. Reforma este un cuvînt care nu obligă pe nimeni la nimic, este un cuvînt vag, nu unul concret. Au redenumit ministerul, au unit două sau trei departamente – au numit-o reformă. Dar esența nu se schimbă. Și astfel se întîmplă peste tot.

În înțelegerea mea, orice reformă ar trebui să fie însoțită de un program de acțiune clar și concret, a cărui implementare ar trebui să conducă la schimbări pozitive semnificative care să fie resimțite de toate păturile societății sau cel puțin de anumite segmente ale acesteia. De exemplu, business-ul, domeniul educației sau lucrătorii dintr-o anumită ramură a industriei. Dar acest lucru nu există.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , interviu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.